Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A hozzátartozók, barátok napközben bármikor meglátogathatják a Szent László Kórházban karanténba zártakat – mesélte a hvg.hu-nak az egyik lány édesanyja, aki szerint jó körülmények között helyezték el őket, nagyon kedves velük mindenki. A 11 diák, két kísérőtanár és a két buszsofőr egy hosszú észak-olaszországi tanulmányút után került karanténba a hét végén.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Tágas, kétágyas, külön fürdőszobával és tévével ellátott szobákban helyezték el a gyerekeket és felnőtteket a Szent László Kórházban létrehozott karanténban – mesélte a hvg.hu-nak az egyik lány édesanyja, aki a téma érzékenysége miatt névtelenséget kért.

Jó körülmények között vannak, teljes ellátást kapnak. Azért szigetelték el a gyerekeket kétágyas szobákban, nehogy megfertőzze egymást a csapat.

A közös hűtő a folyosón van, ahová csak szájmaszkban, gumikesztyűt viselve léphetnek ki, a hűtőhöz csak abban nyúlhatnak. A kérés az, hogy még így se tartózkodjanak ott túl sokáig.

A hozzátartozók, rokonok, barátok 8-20 óra között bármikor meglátogathatják a karanténba zártakat – ez nemcsak a kiskorúakra, a felnőttekre is igaz. Ugyan a kórházban az influenzaszezon miatt látogatási tilalmat rendeltek el, az elkülönítetteket látogatókat mentesítették ez alól.

A kapcsolattartás nagyon jól működik – meséli az édesanya. A kórtermek egy hosszú, fedetlen teraszra nyílnak, egy hermetikusan lezárt üvegablakon keresztül látják egymást, és valamennyire egymás hangját is hallják. Inkább telefonon beszélnek, de más így, szemtől szembe – mesélte. Bármeddig maradhatnak, ő jellemzően több mint egy órát tölt ott naponta. A karanténban lévők teljes ellátást kapnak, de be lehet vinni ételt, italt, sőt, akár laptopot, plüsst is.

Képünk illusztráció
©

A korábbi hírekből kiderült, hogy a gyerekek zokogtak, mikor megtudták, hogy karanténba kell menniük a 3 hetes Erasmus+ program után. Az édesanya elmondása szerint ezt szülőként is nehéz volt feldolgozni.

Mint most megtudtuk, nem a gyerekek szállása, hanem az iskolájuk volt Bussero községben, a lezárt területtől 13 kilométerre. Milánóba csak aludni jártak. A hét öt napján jártak be órára Busseróba ugyanazzal a metróval, ami Milánó városterületét köti össze a vásárterülettel, ahol most volt a divathét is, amelyen nagyon sok kínai is megfordult.

Az édesanya elmondása szerint a gyerekek már kezdenek megnyugodni, azonban azt tapasztalja, egyes szülők még mindig nem értenek egyet a karanténnal, és ezt a saját gyereküknek is elmondták, ami nem volt rájuk jó hatással. Ő viszont elfogadja az intézkedést, azt gondolja, így legalább jó helyen vannak a gyerekek, baj esetén azonnali segítséget kapnak. Szerinte ez a gyerekek, a szülők, illetve a közösség érdekét szolgálja, hiszen a diákok között vannak szegediek és békéscsabaiak is, akik a legrosszabb esetben országszerte szétterjeszthették volna a vírust.

A diákokkal szükség esetén pszichológus foglalkozik, de egyelőre egyikük sem kérte. Folyamatosan odafigyelnek rájuk, naponta többször megkérdezik, hogy vannak. Ő azt tapasztalja, az ápolók nagyon kedvesek és mosolygósak.

Nyilván nem egy gyerekálom ott lenni, de tényleg igyekeznek olyan körülményeket teremteni, hogy lelkileg ne gyötörje meg őket.

Az első gyorstesztet azonnal elvégezték (nyálból és orrnyálkahártyából vettek mintát), ezt néhány nap múlva követi újabb majd egy újabb vizsgálat. A legutolsó információk szerint mindenki tünetmentes.

Az édesanyát elmondta azt is, felháborította, hogy vasárnap a gimnázium igazgatója nem hívta fel a szülőket, és nem tájékoztatta őket arról, hogy a hazafelé tartó buszt a tiszti főorvos rendelete alapján a László-kórházban fogadják, és a gyerekeket karanténba várják. Így a szülők a zokogó gyerekek telefonhívásaiból, valamint abból a kifejezetten a programra létrehozott Facebook-csoportból értesültek arról, hogy mi történik. Ezzel kapcsolatban megkerestük az érintett iskola igazgatóját, de nem akart nyilatkozni.

A koronavírusról írt cikkeinket itt olvashatja.

A nyitóképünk forrása: Szent László Kórház.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az ukrán tulaj képviselője legközelebb 600-800 emberrel menne átvenni a Dunaferrt

Az ukrán tulaj képviselője legközelebb 600-800 emberrel menne átvenni a Dunaferrt

“Feleslegesen új szituáció” az iskolák részleges újranyitása

“Feleslegesen új szituáció” az iskolák részleges újranyitása

Új edző után kell néznie a Bayernnek

Új edző után kell néznie a Bayernnek