szerző:
Serdült Viktória
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A fiatal nő úgy látja, a pszichológusi segítség lenne a legfontosabb azoknak, akiket elkülönítenek.

Koronavírus-világjárvány
Magyarországon is veszélyhelyzetet rendelt el a kormány a koronavírus-világjárvány miatt. A korábban ismeretlen kórokozó (a SARS-CoV-2) a kínai Vuhan városából terjedt el világszerte. A tüdőgyulladással járó megbetegedés (a COVID-19) néhány hónap alatt több ezer halálos áldozatot szedett, naponta ezrek fertőződnek meg. A vírus terjedésével és leküzdésével kapcsolatos fejleményeket cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

Két hét után hazamehetett a Szent László kórházban elrendelt karanténból az egyik első iráni fertőzött állapotos felesége – tudta meg a hvg.hu. A fiatal nő szerencsére nem kapta el a vírust, minden tesztje negatív lett, de éppen ezért kellett sokáig megfigyelni, meggyógyult férje már korábban hazamehetett. A nő március 4-én került be a Szent László kórházba, és kedden engedték ki, de orvosai azt ajánlották, hogy a biztonság kedvéért 14 napig ne menjen közösségbe és ne érintkezzen másokkal.

„A legrosszabb a hétfő volt, mert egy héttel korábban azt mondták, aznap engednek ki, de nem jött meg időben az utolsó laboreredményem” – mesélte a hvg.hu-nak.

Később kiderült, hogy ez nem a kórház hibája volt, de a várakozást idegtépőnek nevezte.

A karanténból naplót vezető fiatal magyar fiúhoz hasonlóan ő is azt mondta: a csomagokat szerencsére mindig megkapta, a barátai ajándékokat és ételt is küldtek neki. Férje pedig elsétált az ablaka alá, hogy legalább valamennyit beszélgetni tudjanak. A fennmaradó időt magyar nyelvtanulásra és olvasásra használta fel, és próbálta kreatív módon kihasználni az egyedüllétet, például meditált.

Pszichológus segítette

A nő már korábban elmesélte, hogy pszichológust is kapott, akivel naponta tudott e-mailen beszélgetni, rajta kívül még a takarítónő járt be hozzá naponta, de ő is teljes védőfelszerelésben. (A róla készített rajza szerepel a címlapképünkön.) Az iráni hallgató szerint a pszichológusa nemcsak lelki támogatást adott, de egy vészhelyzetben is segített.

„Amikor hétfőn teljesen el voltam keseredve, akkor azonnal szólt a kórháznak, akik beküldtek hozzám egy nővért elmagyarázni, miért kell még maradnom. Ráadásul a szobámban nem működött a nővérhívó, ezért egyik nap nem tudtam szólni, amikor elfelejtettek reggelit és ebédet hozni. Akkor megint ő volt az, aki értesítette a nővéreket, akik bocsánatot kértek, és azt mondták, hogy aznap nagyon sok beteget hoztak” – mondta.

A várandós nőnek egyébként a terhességi vizsgálatait is elvégezték a kórházban, mert a saját orvosához az előre leegyeztetett időpontban a karantén miatt nem tudott elmenni.

Utólag úgy látja, mindenki fantasztikusan sokat segített neki, várandóssága miatt pedig jobban oda is figyeltek rá, de véleménye szerint, ha mindenkinek már a karantén kezdetétől lenne pszichológusi segítsége, kicsit könnyebb lenne kezelni a helyzetet nemcsak a betegeknek, hanem az orvosoknak is.

A Magyarországról kiutasított, karanténban lévő egyetemistákkal nem volt kapcsolatban, bár a folyosón keresztül hallotta őket. Úgy véli, a legtöbbjüknek ez túlzott büntetés volt.

„Ha a karantén elején lett volna valaki, aki beszél velük angolul, lenyugtatja őket, nem viselkedtek volna így. Nagyon fiatalok és nagyon pánikba estek az ismeretlen helyzettől. Ha valaki elmagyarázta volna nekik rendesen, mi történik, és megmondta volna, mit tegyenek, ennek nem kellett volna megtörténnie” – tette hozzá.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Serdült Viktória Itthon

Így kerültünk kórházba: a hvg.hu-nak mesélt az iráni koronavírusos diák és felesége

Olvasással, tanulással és internetezéssel tölti az időt az egyik első Magyarországon diagnosztizált koronavírus-fertőzött. Az iráni férfi feleségével együtt egy hete került be a Szent László kórházba, a nőről azóta kiderült, hogy negatív a tesztje. A Szent István Egyetem hallgatója a hvg.hu-nak azt mondta, meglepte, hogy a repülőtéren egy egyszerű lázmérést jelentett a szűrés, és bár nem voltak tünetei, ő kérte meg a kórházat, hogy végezzék el rajta a tesztet. Az iráni betegek és a személyzet közötti nyelvi akadályokat elismeri, de szerinte mindenki a lehető legjobban igyekszik végezni a munkáját, karanténba helyezett társai pedig a helyzettől félnek.

 Újabb gyár áll le, ezúttal Hódmezővásárhelyen

Újabb gyár áll le, ezúttal Hódmezővásárhelyen

Segélyalapot indít a Filmintézet

Segélyalapot indít a Filmintézet

Olaszországban már látják az alagút végét

Olaszországban már látják az alagút végét