szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Bárki megnézheti Budavár új, ellenzéki önkormányzatának egy sor, eddig nem nyilvános adatát, így a vezetők illetményét, béren kívüli juttatásait, de az alpolgármesterek hivatali mobiltelefonjának és laptopjának típusát is. Első körben azokat a közérdekű adatokat tették nyilvánossá, amelyekre eddig kíváncsiak voltak velük kapcsolatban az adatigénylők, de Váradiné Naszályi Márta szerint generálisan átláthatóan akarnak működni.

A Budavári Önkormányzat honlapjára csütörtök reggel - közvetlenül a koronavírus miatti rendkívüli működés ismertetése mellé – került ki egy közérdekű adatigénylési tájékoztató. Első átfutásra úgy tűnik, hogy az ősszel felállt önkormányzat itt nyilvánosságra hozott egy sor közérdekű adatot, méghozzá olyan zsebbevágó kérdésekről, mint a képviselő testületi és bizottsági tagok, illetve különböző dolgozóik javadalmazása, a nekik adott juttatások és a velük kötött szerződések.

A budavári polgármesteri posztot több mint 20 évig betöltő fideszes Nagy Gábor Tamást a tavalyi önkormányzati választásokon győzte le Váradiné Naszályi Márta közös ellenzéki jelöltként. Korábban jellemző volt, lapunk is számtalan alkalommal tapasztalta például a mutyiszagú lakásügyekkel kapcsolatban, hogy a fideszes kerületi vezetés vagy egyáltalán nem adott ki adatokat, vagy szabályosan harcolni kellett azokért.

Miért most/miért pont ezeket?

Első körben csak arra voltunk kíváncsiak, miért, illetve miért pont most kerültek ki ezek a közérdekű adatok. „Amióta tavaly ősszel felállt az új ellenzéki önkormányzat, sok közérdekű adatigénylés érkezett, részben a korábbi időszakban keletkezett adatokra nézve, de már kifejezetten az új struktúra működésével kapcsolatban is” – mondta Schwajda Gergő, kommunikációs főtanácsadó. Az új, ellenzéki kerületi vezetéssel kapcsolatban az adatigénylők – köztük egyes médiumok - főként a bérekre, béren kívüli juttatásokra voltak kíváncsiak, illetve a külsős munkatársak szerződéseit és egyes étel-ital beszerzéseket firtatták.

„Úgy döntöttünk, hogy a beérkezett adatigénylések teljesítésével párhuzamosan ezeket a kért adatokat akkor már bárki számára elérhetővé tesszük” – közölte Schwajda, így mától ezek az adatok és megállapodások nyilvánosak a budavári önkormányzat honlapján.

"A Budavári Önkormányzat elszánt abban, hogy a működése a legátláthatóbb legyen. A mi demokráciafelfogásunk legfontosabb eleme, hogy a közpénzeket az önkormányzat nyomon követhető módon költse el. Éppen ezért a képviselőtestület határozatának megfelelően az összes, a Budavári Önkormányzat működésére vonatkozó adatot kereshető formában elérhetővé teszünk a honlapunkon” – mondta Váradiné Naszályi Márta. „Sajnos, ez a felület még nem alkalmas teljes körűen erre a feladatra, de dolgozunk azon, az adatok bárki számára megtalálhatóak legyenek. A Budavári Önkormányzat elkötelezett az átlátható és felelős működés mellett, nincs, és nem is lesz semmilyen titkolnivalónk” – tette hozzá.

Váradiné Naszályi Márta, korábban a PM önkormányzati képviselője, ősz óta polgármester
©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!