szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Utcajogász Egyesület azt javasolja a fedél nélkül élőknek, ha megkérdezik őket, mi az az alapos indok, amiért az utcán vannak, mondják, hogy műkörmöshöz mennek.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Rengeteg a kérdés az Orbán Viktor által pénteken bejelentett és szombaton életbe lépett kijárási korlátozással kapcsolatban.

A hvg.hu-n van egy cikkünk, amiben praktikus kérdéseket tettünk fel és válaszokat is kerestünk rá. Ennek a címe az, hogy:

Találkozhatok a párommal? Lemehetek a nyaralóba? Járhatok futni? Kisokos kijárási korlátozás idejére

A bevezetője pedig az, hogy:

A kijárási korlátozás nem azonos a kijárási tilalommal, de néhány dologra így is fontos odafigyelni a következő két hétben. A szakértő szerint a most bevezetett intézkedések lényege, hogy a közösségi távolságtartást (social distancing) foglalta keretek közé, miközben csak kevés valódi tiltást tartalmaz. Végigvettük a pénteken kihirdetett kormányrendeletből következő kérdéseket.

Nagyon ajánljuk mindenkinek. Azonban a jogalkotó a kormányrendeletben megfeledkezett a hajléktalan emberekről, róluk nem esik, hogy én mit tehetnek a kijárási korlátozás két hetében. Lapunk az Operatív Törzsnek is rendre felteszi a kérdést, hogy:

A hajléktalan emberek esetében milyen eljárást alkalmaznak?

Választ egyelőre nem kaptunk. Az Utcajogász Egyesület a problémakörről az oldalán azt írja, hogy bár a korlátozás (a kijárási korlátozás) „közegészségügyi szempontból indokolható lehet, a jogszabály számos olyan problémás helyzetet fog teremteni, amit a kormányok az elmúlt időben a szőnyeg alá söpörtek. A kormányrendelet nehéz helyzetbe hozza mind a rendőrséget, mind pedig a bizonytalan lakhatású vagy hajléktalan embereket.”

A hajléktalan és lakhatási szegénységben élő emberek jogainak és érdekeinek érvényesítéséért dolgozó egyesület szerint a kormányrendelet nem elég kidolgozott, ebben a formájában pedig kiszámíthatatlan helyzetbe hozza a lakhatási problémákkal küzdőket. Az önkéntes jogászokból álló Utcajogász szerint azok, akik nem az utcán, hanem valamilyen szállón élnek, már múlt héten kijárási korlátozással szembesülhettek. A Nemzeti Népegészségügyi Központ által kiadott határozat szerint – az éjjeli menedékhelyek kivételével – a rászorulókat egy szociális ellátó sem veheti fel.

Tehát azoknak, akik most váltak otthontalanná, a szűkös számú éjjeli menedékhely az egyetlen lehetőség, hogy ne maradjanak az utcán – írják.

Az utcán maradt emberek az egyesület szerint és a hatályos magyar jogszabályok értelmében egyszerre vannak kitéve az ötezertől ötszázezer forintig terjedő pénzbírságnak és a szabálysértés miatti elzárásnak. Ugyanis a hajléktalantörvény vonatkozó rendelkezései szerint az utcán maradók nemcsak a kijárási tilalmat szegik meg, hanem az „életvitelszerű közterületi tartózkodás szabályait” is megsértik.

Az Utcajogász úgy fogalmaz a kijárási korlátozást elrendelő kormányrendelet kapcsán, hogy:

Az Utcajogász Egyesület álláspontja szerint kiadott kormányrendelet annak ellenére betarthatatlan, hogy szabálysértési eljárással és katonák bevonásával fenyegeti a rendelet megszegőit. A veszélyhelyzetben kiadott járványügyi intézkedés véleményünk szerint azért sem tud érvényesülni, azaz ténylegesen védeni a lakosságot, mert a mindenkori magyar kormány évtizedek óta nem foglalkozik olyan súlyos társadalmi problémákkal, mint a lakhatási szegénység. Azok számára, akik nem tudják majd „alapos indokkal” igazolni magukat, azt tanácsoljuk, hogy hivatkozzanak arra, hogy műkörmöshöz mennek. A kormányrendelet szerint ugyanis alapos indokkal rendelkezik a kijáráshoz, így nem követ el szabálysértést, aki műkörmöshöz megy.

Azt javasolják, hogy a kijárási tilalom korlátozásával kapcsolatos szabályok részletesebben dolgozza ki a kormány, továbbá a lakhatási céllal használható, de üresen álló ingatlanokat bocsájtsák a „szállókon és az utcákon élő embertársaink részére, hogy a kiszolgáltatottságból fakadó élethelyzetüket könnyítsék, illetve a túlzsúfoltságból fakadó magas fertőzésveszélyt csökkentsék.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!