szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az idei támogatás fele, vagyis 1,2 milliárd megy a járványügyi alapba. Ott most 663 milliárd van.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Milliárdokat von el a kormány a pártoktól, az önkormányzatoktól, a bankoktól és a multiktól a járvány elleni védekezéshez. Gulyás Gergely a szombati Kormányinfón arról beszélt, hogy:

  • a koronavírus-járvány elleni védekezési alapba befizetett párttámogatások 1,2 milliárd forintot tesznek ki,
  • a multinacionális láncokat terhelő adó 36 milliárd forintot jelent,
  • a bankoktól 55 milliárd forintot várnak.
  • a gépjárműadó központi költségvetésbe átirányított része idén 34 milliárd forint lesz, az önkormányzatokat arra kérik, hogy ezzel járuljanak hozzá a járvány elleni védekezéshez.

Közölte, az alapba 663 milliárd forintot tudnak biztosítani így, mivel a járvány elleni védekezés központi tartaléka 378 milliárd forint, ez azonban egy felülről nyitott előirányzat.

Ha viszont nem vennék el a pártok állami támogatásának felét, az alapba 661,8 milliárd forint menne.

Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető szerint ez helyes döntés. „Remélem, a közös teherviseléssel minden párt egyetért. Most a vírus elleni védekezés a legfontosabb” – írta.

Az ellenzéki pártok reagált az elvonásokra, az önkormányzatokat érintő elvonásokat nem tudják elfogadni, de az állami párttámogatás megvágásának kommentálását nem érintették többnyire.

Schiffer András szerint „a párttámogatások megvágása a Kádár-rendszerből megmaradt antidemokratikus, politikaellenes indulatokra rájátszó ócska demagógia.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!