szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Pár év alatt két kategóriát zuhant Magyarország, 2015 előtt még a szilárd demokráciák közé soroltak minket.

Lesújtó képet fest Magyarországról a Freedom House legfrissebb jelentése, amit a 444.hu ismertetett. Az elemzés szerint 2019-ben átcsúsztunk a félig szilárd demokráciák közül a hibrid rezsimek közé.

Meghatározásuk szerint hibrid rezsimekben tartanak ugyan választásokat, de törékenyek a demokratikus intézmények, és alapvető kihívások elé állítják a politikai és polgári szabadságjogokat.

A Freedom House az elemzésében megvizsgálták, hogy a posztszovjet térségben és a keleti blokk országaiban mennyire érvényesülnek a demokrácia alapelvei.

A jelentésben Magyarországot a Balkán egy részével (Bosznia-Hercegovina, Szerbia, Koszovó, Montenegró, Albánia, Észak-Macedónia), illetve Ukrajnával, Moldovával és Grúziával veszik egy kategóriába.

A Freedom House 5 kategóriát határozott meg, mi pont a közepén vagyunk. Előttünk találhatóak a szilárd (Csehország, Szlovénia, Szlovákia, Észtország, Lettország, Litvánia); a félig szilárd demokráciák (Lengyelország, Horvátország, Románia, Bulgária), és hátrébb a félig (Örményország) vagy teljesen szilárd autoriter államok (Oroszország és az egykori szovjet tagországok).

A legutóbbi jelentésben is már félig szilárd demokráciaként értékelték Magyarországot, 2015 előtt pedig a szilárdak közé tartoztunk.

A végleges demokráciapontot hét különböző mérőszám átlaga adja ki. Magyarország végleges pontszáma 3,96 pontot kapott (4-től számíthatna félig szilárd demokráciának, vagyis éppenhogy lecsúsztunk róla), pont annyit, mint Szerbia.

Magyarországgal kapcsolatban azt írja a jelentés, hogy 2019-ben a kormány megszilárdította az oktatás és a művészeti szféra feletti kontrollját. A Freedom House szerint, bár az ellenzék fontos győzelmeket aratott az önkormányzati választásokon, a kormány propagandahálózata és az, hogy politikai alapon nyúlnak adminisztratív eszközökhöz, óriási terhet jelent az ideológiailag megosztott pártok számára.

A jelentés már 2020-ra is tett egy megállapítást: Magyarország az idei felhatalmazási törvénnyel eggyel távolabb lépett a demokráciáktól.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ököllel ütöttek meg két fiút egy bevásárlóközpontban

Ököllel ütöttek meg két fiút egy bevásárlóközpontban

„Az, ami igazán szép, még előttem van, nem mögöttem” – SZFE-advent a hvg.hu-n

„Az, ami igazán szép, még előttem van, nem mögöttem” – SZFE-advent a hvg.hu-n

Még karácsony előtt mesterséges ember érkezhet a Galaxy telefonokra

Még karácsony előtt mesterséges ember érkezhet a Galaxy telefonokra