szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A parlamentben egyebek mellett a koronavírus-járvány elleni védekezésről és a gazdasági intézkedésekről kérdezték a miniszterelnököt. Az emberi erőforrások minisztere is számos kérdést kapott.

Jakab Péter Jobbik-elnök kezdte az azonnali kérdéseket, a munkaerőpiac válságáról kérdezte. Szerinte Orbán azért nem tudja megoldani ezeket a problémákat, mert sosem dolgozott a piacon. Felvetette, hogy nem a közmunka kiterjesztése a megoldás, és javasolta: vállalja át az állam a bérek 80 százalékát, legyen elbocsátási moratórium a multicégeknél.

Orbán Viktor válaszul a legfrissebb munkahelyvédelmi számokkal válaszolt. 162 684 fő részesült kormányzati támogatásban – mondta. Az intézkedések eddig 2100 milliárd forint forrást hagytak a gazdaságban. A bértámogatást 7566 vállalat vette igénybe, ami több mint 110 ezer dolgozót érint. A kutatás-fejlesztésben 574 vállalat igényelte, és 10 039 munkavállaló érintett. A versenyképesség növelő támogatási programba 127 milliárd forintnyi igénylés érkezett, 100-at tudtak már kiadni. A digitális képzésre több mint 61 ezren jelentkeztek, az új diákhitel-lehetőséget is 10 ezernél többen igényelték.

Jakab viszonválaszára Orbán úgy reagált: Magyarország nehéz és veszélyes időszakon van túl, és a kormány sikeresen védekezett, ez minősíti a munkáját. Eközben a Jobbik folyamatosan támadta a védekezési intézkedéseket, ezt a párt zsugorodása is mutatja. "Ezért váltotta fel a daliás menetelésüket a jobbikos törpejárás" – mondta a miniszterelnök.

A szocialista Harangozó Tamás a gazdasági intézkedéseket emlegette fel, köztük azt, a Budapest–Belgrád vasútvonalra mekkora forrást fordítanak, miközben 330 ezer ember munkanélkülivé vált, s hogy a Szent János Kórház COVID-osztályán dolgozók egy részének alacsonyabb lett a fizetése. Mit üzen Orbán ezeknek az embereknek?

A kormányfő jelezte: július 1-jével kifizetik a beígért 500 ezer forintot az egészségügyi dolgozóknak. Akik pedig nem jutnak munkához, forduljon az államhoz. "Mindenkinek adunk munkát, segítünk." Jelezte: nem túl szívderítő ugyanazt a dolgot kétszer elmondani, de elismételte, hogy az eddigi gazdasági intézkedések több mint 1 millió embert értek el. Beszélt az elhunytak számáról is, arról, hogy míg Magyarországon 491 ember hunyt el, addig az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Németországban sokszorosa.

Harangozó, a Fidesz által megzavart viszonválaszában említette: direkt nem ment bele a számolgatásba, hiszen Szlovákiában harmincan sem haltak meg. Azt is felvetette, hogy 2 hónapig mindenki magára volt hagyva az országban, az intézkedések késedelmesek voltak, csak az utóbbi hetekben hozták meg őket.

Orbán azt mondta: nem esik nehezükre a magyaroknak gratulálni Szlovákiának. Majd hozzátette: 3 hónapig Magyarországon minden állását vesztett ember álláskeresési támogatást kap, azután kell csak a kormánynak beavatkoznia. Emlékeztetett arra is, hogy hány nappal korábban hozta meg a kormány a járványügyi intézkedéseket más országoknál.

Az LMP-s Schmuck Erzsébet azt vetette fel: a járvány rámutatott, hogy a magyar gazdaság nem válságálló, és bizonyította, nem lehet ott folytatni, ahol abbahagytuk. Felidézte az EU javaslatát a "zöld újraindításra", s kérdezte a klíma- és természetvédelmi akciótervről és az egyszer használatos műanyagtermékekről.

Az akcióterv iránt továbbra is elkötelezett a kormány – jelentette ki a miniszterelnök. Orbán az egyszer használatos műanyagok betiltásáról szóló törvény visszavonásáról elmondta: egyelőre nem találtak olyan megoldást, ami a tiltás miatt bekövetkező bezárásokat megakadályozta volna, azzal ugyanis emberek kerültek volna utcára.

Schmuck viszonválaszában azt mondta: nagyon kevés jövedelme lesz azoknak, akik a kormány által indított programokban kapnak majd munkát, eközben a zöld munkahelyeket teremtő javaslatára nem reagált a miniszterelnök.

Orbán szerint a zöld munkahelyek létrehozása Palkovics László minisztériumában történik, éppen az zajlik ott, amit Schmuck követel. Igazat adott a politikusnak abban, hogy a műanyagok betiltásáról szóló javaslatot nem kellett volna benyújtani, de nem vette észre idejében. A közmunkáról azt mondta: ne menjen el szó nélkül Schmuck amellett, hogy 2010-ben még 230 ezer ember volt közmunkán, most már 150 ezerrel kevesebb.

Szabó Tímea arra kérdezett rá, hogy miért nevezte Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter teljesítményét a járvány kezelésében történelminek, és számos problémát sorolt fel a védekezés idejéből. Azt is kérdezte, marad-e a posztján Kásler.

A miniszterelnök azzal válaszolt, hogy erről majd Kásler dönt. Azt is mondta, hogy az operatív törzsnek továbbra is működnie kell, mert nem lehet tudni, hogy lesz-e második hulláma a járványnak, a spanyolnátha példája pedig elég ijesztő. Azt is mondta, talán holnap benyújtják a rendkívüli jogrend megszüntetéséről szóló javaslatot, de a készültséget továbbra is fenn kell tartani. Most azért világítják át az egészségügyet, hogy felkészültek legyenek: alkalmassá akarják tenni a rendszert arra, hogy egy világjárvány esetén természetes üzemmódban is tudjon reagálni. Ezt a munkát az operatív törzs végzi.

Szabó viszonválaszában ismét rákérdezett arra, távozik-e Kásler. Azt is jelezte: nem értik, mit jelent, hogy a belügyminiszter, Pintér Sándor világítja át az egészségügyet, miközben Kásler levélben utasítja az egészségügyben dolgozókat. Az ellenzéki politikus szerint többen haltak meg az ágykiürítések miatt, mint magában a járványban.

Orbán úgy fogalmazott, "ténybelileg hamisak", amit Szabó mond. Ha nem Kásler a miniszter, akkor bajban lett volna az ország, sokkal többen haltak volna meg. Kásler ösztönei vezettek oda a miniszterelnök szerint, hogy Európában talán elsőként hívta össze azt a testületet, amely aztán az operatív törzset felállította.

A fideszes Dunai Mónika azt kérdezte Kásler Miklóstól, milyen felelősség helyeződik a koronavírus elleni védekezésben az intézményfenntartó önkormányzatokra? Az emberierőforrás-miniszter egy sor statisztikávalválaszolt. Közölte, hogy a fővárosi intézményekben minden 10. lakó megfertőződött, a fertőzöttek közül pedig minden 6. fővárosi. A Pesti Úti Idősek Otthonáról szólva elmondta: 310-en fertőződtek meg az intézményben, közülük 45-en elhunytak.

A Jobbikos Lukács László ugyancsak a járványügyi intézkedésekről kérdezte a miniszterelnököt. Tegye egyértelművé, kérte, mi a terve Kásler Miklóssal. Orbán ismét jelezte: Káslernek köszönetet szeretne mondani azért, hogy amikor az egész nemzetközi egészségügyi világ még szunyókált, ő már felismerte a veszélyt. Az oktatási rendszerről azt mondta: azért is Kásler felel, és az is, ha nem is tökéletesen, de digitálisan működik. "Aki itt jól dolgozik, azt megtartjuk."

Viszonválaszában a jobbikos politikus az egészségügyi dolgozók fizetéséről kérdezte Orbánt. A kormányfő konkrét válasz helyett idézett Lukács cégének honlapjáról, ahol külföldre toboroznak orvosokat. "Több a soknál", mondta a kormányfő erre.

A független Székely Sándor arról kérdezte a miniszterelnököt, mikor fizetnek a munka nélküli jövedelmük, azaz az osztalék után a tőkések, mikor vezetik be a 98 százalékos osztalékadót. A miniszterelnök szerint a kormány azt várja a tőkésektől, hogy fizessenek adót, tartsák be a szabályokat és fektessenek be. "A Soros György egységfrontban, úgy látszik, számíthatok önre" – tette hozzá. Orbán szerint Székely javaslata a kommunizmus újbóli bevezetésére vonatkozik, amit nem tud támogatni.

Székely úgy reagált: magyarok százezrei mennek tönkre a válság miatt, ideje lenne végre a gazdagoknak is visszaadni valamit az embereknek, például a vejének. Orbán azt mondta, fontosnak tartja az eltérő nézeteket valló állampolgárokat is, és van ebben helye a baloldali gondolatoknak is. A miniszterelnök szerint vannak baloldaliak, akik szerint vállalható például a munka alapú társadalom vagy a teljes foglalkoztatás.

Bangóné Borbély Ildikó Kásler Miklóstól kérdezte: mindenki hazudik csak önök nem? A szocialista politikus a tatabányai beteghordóról és a 33 éves kétgyerekes anyáról kérdezte, akik a járvány alatt, de nem koronavírus miatt haltak meg. Megköszönte Káslernek, hogy vizsgálatot rendelt el az ügyekben, azt kérdezte viszont, lesz-e felelősük az ügyeknek.

Kásler úgy válaszolt: nem szokott hazudni. Most is tartja, amit már május 4-én elmondott, nem csinált emberi tragédiákból előnyt, és minden emberi életet fontosnak tart, minden beérkezett ügyben vizsgálatot rendelt el. Az esztergomi édesanyáról azt mondta, az ügyében több mint 10 napja, május 12-én rendelt el vizsgálatot.

Bangóné elmondta: a fiatal nő édesanyja, aki 39 évig dolgozott az egészségügyben, hitt abban, hogy megmentik a lányát. Jelezte azt is: a kormány háborút játszik, a háború legsúlyosabb áldozatai pedig mindig a civilek. Azt is mondta, az elhunyt családja nem tudott a vizsgálatról.

Kásler úgy reagált: valóban nincs nagyobb tragédia annál, ha egy szülő elveszíti a gyerekét, ebben együttérez. Azt viszont visszautasította, hogy a központi intézkedések és a haláleset között összefüggés volna.

Kedden van az őszödi beszéd évfordulója, a miniszterelnök ki is használta az alkalmat egy azonnali kérdésben.

A jobbikos Csányi Tamás az oktatásban életbe lépett digitális tanrendről kérdezett, szerinte nem a kormányon múlt, hogy ezt sikerrel vezették be, hanem a szülőkön és a pedagógusokon. Pedig a területnek 2016 óta kormánybiztosa is van Czunyiné Bertalan Judit személyében. Mi a szerepe? Miért akarják megszüntetni az alsósok és a felsősök közötti "szakaszolást"? Miért akarják megszüntetni azt, hogy szakirányú képzés szükséges a pedagógusoknak? Van-e elég pedagógus?

"A magyar oktatási rendszer péntekről hétfőre átállt a digitális oktatásra, ami rendkívüli siker" – mondta Kásler, aki szerint a pedagógusok nem engedtek a szirénhangoknak, és nem vettek ki szabadságot, valóban nekik köszönhető a siker. A miniszter szerint az érettségi lebonyolítása is siker. Mindennek összehangolásában nagy szükség volt az Oktatási Hivatalra, Czunyiné pedig ennek koordinálásában vett részt.

Csányi emlékeztetett: március 13-án azt vetette fel Orbán, hogy nem fognak fizetést kapni, ha nem dolgoznak tovább. Czunyiné szerepéről nincsen továbbra sem meggyőződve a politikus, aki újra feltette azokat a kérdéseket, amelyekre nem válaszolt Kásler. A miniszter szerint nincsen jelentős pedagógushiány. A kormánybiztosnak pedig – tette hozzá Kásler – nem volt feladata megoldani a digitális oktatásra való átállást.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
Lemásolhatja a Xiaomi a Google telefonjainak egyik legjobb funkcióját

Lemásolhatja a Xiaomi a Google telefonjainak egyik legjobb funkcióját

Az Omega is fellép a budapesti motorosfesztiválon

Az Omega is fellép a budapesti motorosfesztiválon

Hogyan elegyedjünk szóba idegenekkel?

Hogyan elegyedjünk szóba idegenekkel?