szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Vörös Józsefet a hatmilliárd forint kárt okozó Széchenyi Bank egykori igazgatósági tagjaként gyanúsították meg.

Vörös József ügyvédet, Mészáros Lőrinc felcsúti milliárdos bizalmasát gyanúsítottként hallgatták ki a nyomozó ügyészek a Széchenyi Bank hatmilliárd forintos károkozása miatt indult büntetőügyben – írja a 24.hu.

A lap azt írja, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt folyik nyomozás, ennek részeként kedden húsz helyszínen csaptak le a hatóságok. Tizenkilenc embert hallgattak ki gyanúsítottként, közülük kilencet őrizetbe vettek. A bank egykori tulajdonosát, Töröcskei Istvánt és feleségét (még egy gyanúsított társaságában) csütörtökön tartóztatták le, öten pedig bűnügyi felügyeletbe kerültek.

A lap úgy tudja, a kilencedik őrizetbe vett szabadon távozhatott a bíróságról, a 24.hu szerint ő Vörös József, akivel nyolc társával ellentétben nem rendelt el kényszerintézkedést a bíróság. Vörös a többiekhez hasonlóan nem ismerte el bűnösségét. A portál még pénteken elérte az ügyvédet, aki mindösszesen annyit mondott, ellene nincs kényszerintézkedés, ám gyanúsításának részleteiről nem kívánt nyilatkozni, letette a telefont.

A kép előterében, kék ingben Vörös József
©

Tisztázandó a részleteket, a lap munkatársai próbálták elérni Vörös védőjét is a Fővárosi Törvényszéken keresztül, ám az ügyvéd csütörtöki megkeresésükre még ahhoz sem járult hozzá, hogy a nevét kiadja a bíróság. Ezt azzal indokolta, hogy nem tudott egyeztetni ügyfelével a sajtókommunikációról. Pénteken újfent próbálkoztak nála, akkor is azt közölte a bíróság, hogy „Vörös József védője nem járult hozzá, hogy a nevét újságírók részére kiadjuk.”

A 24.hu megjegyzi: Vörös minden bizonnyal azért került a büntetőügy gyanúsítottjai közé, mert 2013 júniusától 2014 novemberéig tagja volt a Széchenyi Bank igazgatóságának. Az ügyészség szerint a pénzintézetet működtető bűnszervezet hiteleket helyezett ki olyan esetekben is, ha a hitelt igénylő gazdasági társaság kölcsönhöz nem juthatott volna. A hitelezett cégek a kölcsönt nem fizették vissza, azokból a pénzintézet közvetett tulajdonosának cége gazdagodott, miután a társaságok a felvett összeg döntő hányadát rövid időn belül, különböző cégek közbeiktatásával, előre meghatározott módon továbbutalták, ezzel fedezve például a bank tőkeemelését.

Azt egyelőre nem tudni, ebben milyen szerep juthatott az ügyészség gyanúja szerint Vörös Józsefnek, de a lap szerint tény, hogy például a csődtörvény alapján a vezetőknek, a vezető testületek tagjainak, a döntések meghozatalában részt vevőknek viselniük kell a felelősséget, és velük szemben akár kárigény is érvényesíthető.

Megjegyzik, az ügy hat évvel ezelőtt kezdődött, és azt is felidézi a portál, hogy Vörös, mielőtt még Mészáros Lőrinc bizalmasa lett volna, Simicska Lajosé volt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A rendőrség nem talált hivatali mulasztást a Mátrai Erőműnél történt környezetszennyezésnél

A rendőrség nem talált hivatali mulasztást a Mátrai Erőműnél történt környezetszennyezésnél

Nyugdíjas-szövetkezettől bérel munkaerőt a Péterfy-kórház

Nyugdíjas-szövetkezettől bérel munkaerőt a Péterfy-kórház

Több méter mély munkagödörbe esett egy autó – fotók

Több méter mély munkagödörbe esett egy autó – fotók