szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az Index-botrány főszereplői közül mindkét oldalról marad két-két külsős oktató az ELTE médiatanszékén tanítani.

Index-botrány
Bajban van Magyarország egyik vezető hírportálja: az Index.hu 2020 júniusában átállította szabadság-barométerét a "Veszélyben" fokozatra, de már jóval korábban gyülekeztek a felhők az online médiapiac egyik legnagyobb szereplője körül. Július 22-én kirúgták Dull Szabolcs főszerkesztőt, emiatt a szerkesztőség többsége felállt, majd ezrek tüntettek Budapesten a sajtószabadságért. Az Index sorsát cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

Hammer Ferenc, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Média és Kommunikáció Tanszékékének a vezetője jelentette be a Facebookon, hogy Bodolai László és Erdélyi Zsolt, illetve Dull Szabolcs és Munk Veronika is a külsős oktatójuk marad a tanszéken.

A helyzet meglehetősen pikáns, mivel az ELTE-t is érintették az Index körüli botrányok, vagy ahogy Hammer fogalmazott, az események frontvonala a Múzeum körúti folyosón is húzódott. Pár hete Bodolai László, az Index igazgatóságának elnöke rúgta ki Dull Szabolcs főszerkesztőt, míg Erdélyi Zsolt – aki külsős tanácsadó a lap körül – állt elő azzal az ötlettel, hogy új főszerkesztő kellene a portál élére. A főszerkesztő menesztése után az Index újságíróinak a nagy része felmondott, köztük Munk Veronika főszerkesztő-helyettes is.

Hammer azt írta, hogy az ELTE Média főállású oktatói július 24-én nyilatkozatban támogatták az Index távozó újságíróit. Bodolainak és Erdélyinek, honorálva a gesztust, hogy nehéz időkben évekig oktattak náluk, felajánlotta, hogy rendes őszi órájukat tanítsák szeptemberben. Hozzátette, tiszteletre méltóan nagyvonalúnak tartja Munktól és Dulltól, hogy a diákok érdekében azt a döntést hozták, hogy a történteken ugyan nem túllépve, de mégis azzal támogatják az ELTE Média munkáját, hogy ők is folytatják az oktatást az őszi félévben.

Az ELTE médiatanszékén egyébként 500 hallgató oktatásában 40 külsős óraadó vesz részt, többségük önkéntes szerződéssel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Varga Judit: Azonnal mondjon le az Európai Bizottság alelnöke

Varga Judit: Azonnal mondjon le az Európai Bizottság alelnöke

Fluor: „Most könyvet égetünk, jövő héten akasztani fogunk? Mi a terv?”

Fluor: „Most könyvet égetünk, jövő héten akasztani fogunk? Mi a terv?”

Kapásból börtön járhat majd nagy mennyiségű szemét illegális lerakásáért

Kapásból börtön járhat majd nagy mennyiségű szemét illegális lerakásáért