szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az ITM-mel is dolgozó virológus szerint a kormány döntései tavasszal helyesek és gyorsak voltak, most viszont ezt nem látni.

Kissé megkésve, de nyilvánosságra került a Magyar Zoonózis Társaság szeptember 16-i online konferenciájáról készült felvétel, noha a tanácskozáson felszólalt több, a koronavírus-járvány szempontjából fontos szakértő is, és részt vett a Nemzeti Népegészségügyi Központ két munkatársa is. Az online rendezvényen Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának virológusa, az Innovációs és Technológiai Minisztérium koronavírus kutatócsoportjának a vezetője például a többi között a kormány járványügyi intézkedéseiről beszélt, és azt fejtegette: míg tavasszal a döntések gyorsak és helyesek voltak, ezt sajnos most nem látjuk. Szerinte

a számok nagyon elmentek és rettenetesen aggasztóak.

Jakab szerint fontos lenne gyorsítani a kontaktkutatáson, mert a koronavírusos betegek már a tünetek megjelenése előtt is fertőzhetnek. Ő úgy véli, a jelenlegi helyzet hátterében kapacitáshiány állhat, ettől azonban még hallott olyan esetről, amikor egy érintett ugyanazon a napon kapta meg a karantént jelző piros plakátot, és az elkülönítés alól felszabadító nyilatkozatot.

Ily módon kontaktot kutatni és járványügyet nem lehet csinálni

 – mondta.

Bognár Zsófia, az NNK Járványügyi és Infekciókontroll Főosztályának infektológusa azt mondta, szeptember első hetében rosszul állt az ország a 100 ezer lakosra jutó tesztek számában (csak Szlovéniában, Horvátországban, Szlovákiában és Bulgáriában végeztek kevesebb vizsgálatot), pozitívum azonban, hogy ez a mutató az utóbbi időben elindult fölfelé. Ez szerinte elengedhetetlen ahhoz, hogy fel tudják ismerni az eseteket. Egyben hozzátette:

az összes teszten belül a pozitívakat 3-5 százalékon belül kell tartani.

A WHO szerint is akkor jó a tesztelési stratégia, ha az elvégzett tesztek kevesebb, mint 5 százaléka pozitív, viszont szeptember 11 óta ennek a kritériumnak Magyarország nem felel meg, vagyis sokkal többet kellene tesztelni.

Az NNK másik munkatársa, Kis Zoltán is beszélt tesztelési problémákról. Szerinte tavasszal sem volt, és most sincs elég reagens, ami a tesztelésekhez kell. (Müller Cecília országos tiszti főorvos a napokban viszont már úgy nyilatkozott, hogy van elegendő belőle.) Kis a minták elemzésében részt vevők szakértelmének a fontosságáról is beszélt. Mint mondta, az izoláló berendezések szennyeződhetnek, ez pedig befolyásolja az eredményeket. Ezt egy gyakorlott személyzet észreveszi, míg a tapasztalatlanok nem.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Agrárminisztérium: Legyenek óvatosak, ha csíkos kismalacot látnak

Agrárminisztérium: Legyenek óvatosak, ha csíkos kismalacot látnak

Hamarosan elkezdhetik oltani az időseket az AstraZeneca-vakcinával a németek

Hamarosan elkezdhetik oltani az időseket az AstraZeneca-vakcinával a németek

Hálapénz nélkül, legálisan választana orvost? Ezt most épp nem tudja megtenni

Hálapénz nélkül, legálisan választana orvost? Ezt most épp nem tudja megtenni