szerző:
Dezső András
Tetszett a cikk?

Azt a feladatot kapták a külügyi tárcától a magyar külképviseletek, hogy próbáljanak meg eladni nyolcezer lélegeztetőgépet - értesült a hvg.hu. Érdeklődésünkre a tárca megerősítette, hogy a "készleten felüli gépeket" valóban megpróbálják értékesíteni, azonban konkrét számot nem közöltek.

Koronavírus - a második hullám, a második lezárás
A sokak által vártnál később, de november közepén a magyar kormány is úgy döntött, korlátozások bevezetésével próbálja megfékezni a koronavírus-járvány második hullámát. A döntés pillanatában napi ötezer új fertőzöttet azonosítottak, és jobbára 50 és 100 között járt a vírus következtében 24 órán belül elhunytak száma. Az első lépés részleges lezárást jelent, de kérdés, hogy ez mennyire hatékony. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

A koronavírus járvány első hulláma, azaz tavasz óta a külügyminisztérium 16 ezer lélegeztetőgépet vásárolt. Most úgy tűnik, hogy a gépekből "túlvásárolta" magát az állam, merthogy értesülésünk szerint a Külgazdasági és Külügyminisztérium azt a feladatot adta a külképviseleteknek, hogy próbáljanak meg eladni nyolcezer gépet, méghozzá beszerzési áron.

Megkérdeztük a tárcától, hogy valóban akarnak-e értékesíteni lélegeztetőgépeket a külképviseletek segítségével. Ha igen, akkor mennyit, milyen típúsú gépeket és milyen áron. A minisztérium válaszában azt írta, hogy - idézzük - a "stratégiai készleteken felüli gépeket" valóban megpróbálják értékesíteni, ez a folyamat jelenleg is zajlik. A tárca szerint erről korábban a sajtónak is beszámoltak.

A minisztérium válasz nélkül hagyta a kérdéseinket, így nem tudjuk, milyen típusú gépeket és milyen áron akarnak értékesíteni. Arra viszont kitértek a válaszban, hogy szerintük, ahogy az első hullámban, úgy most is egyre több országban jelent problémát a lélegeztetőgépek hiánya. "A járvány első hulláma alatt ez azt jelentette, hogy több európai országban az orvosoknak kellett eldönteniük, kinek jut gép és kinek nem, ki élhet, és kinek kell meghalnia. Ezt a szörnyű helyzetet Magyarország mindenképpen el akarta kerülni, ezért lélegeztetőgépek beszerzése mellett döntött. A lélegeztetőgépekért elképesztő verseny folyt a nemzetközi piacon, ebben a versenyben kellett helytállnunk. Kijelenthető, hogy Magyarországon semmilyen körülmények között nem fordulhat elő az, hogy valakinek nem jut lélegeztetőgép. A megfelelő számú gép rendelkezésre áll" - írták.

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Közel 100 rendőr sebesült meg a hétvégi tüntetéseken Franciaországban

Közel 100 rendőr sebesült meg a hétvégi tüntetéseken Franciaországban

Kepes András Demeter Szilárdról: Ez az ember így gondolkodik

Kepes András Demeter Szilárdról: Ez az ember így gondolkodik

152 koronavírus-fertőzött hunyt el egy nap alatt

152 koronavírus-fertőzött hunyt el egy nap alatt