szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Fidesz EP-képviselője szerint Manfred Weber csak azért támadja a magyar kormányt, mert a baloldali frakciók szavazatait szeretné begyűjteni a 2022-es elnökválasztáskor.

A kettős mércét rendszerszerűen alkalmazó eljárások az elmúlt években mindennapos gyakorlattá váltak az Európai Unióban – mondta Deutsch Tamás a Magyar Nemzetnek adott interjújában.

A Fidesz EP-képviselője „szánalmas valóságshow-kban levitézlett celebek cicaharcának” nevezte, hogy az Európai Parlament a tagországokat képviselő uniós intézménnyel, a tanáccsal küzd a jogállamiság ügyében. Mint ismeretes novemberben megszületett a megállapodás a tagállamok és az Európai Parlament között, amely szerint a jogállami feltételekhez kötnék az uniós kifizetéseket. A magyar és a lengyel kormány a kezdetektől fogva tiltakozott ez ellen, és bejelentették a költségvetés vétóját.

Deutsch szerint nem lehetetlen, hogy sikerülhet áttörést elérni és kompromisszumra jutni a decemberi uniós csúcstalálkozón a következő ciklus költségvetéséről és helyreállítási alapról.

Ezt azzal magyarázza, hogy még júniusban is sikerült egy átfogó megállapodást tető alá hozni, pedig akkor szerinte „a keretköltségvetést, a helyreállítási alapot és a jogállamisági feltételességet illetően is nagyon távol álltak egymástól az álláspontok”. Az EP-képviselő szerint „elképesztő és elfogadhatatlan”, hogy az EP négy hónap után szembement az Európai Tanács akkori döntésével.

Deutsch szerint a magyar parlament már 2010 óta az uniós normákkal és jogelvekkel összhangban álló törvényeket hoz, de szerinte azokat Brüsszelből egytől egyig megtámadják.

Deutsch Tamás szerint nem kizárt, hogy az Európai Néppárt frakcióvezetője, Manfred Weber csak azért támadja Magyarországot, hogy az ügyet fel tudja használni az Európai Parlament elnökségéért folytatott kampányában a 2022-es választás előtt. Weber többször is keményen bírálta Orbán Viktort, amiért a jogállamisági vita miatt akarja megvétózni a költségvetést.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Terminátort idézve hív oltásra Arnold Schwarzenegger

A Terminátort idézve hív oltásra Arnold Schwarzenegger

Szász János: "Mintha katonai junta szállta volna meg az SZFE-t"

Szász János: "Mintha katonai junta szállta volna meg az SZFE-t"

Biden azonnal munkához látott, már a klímaegyezmény, a bevándorlás és a koronavírus miatt is intézkedett

Biden azonnal munkához látott, már a klímaegyezmény, a bevándorlás és a koronavírus miatt is intézkedett