szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A kormányfő szerint nem jóindulatú értelmezése a botránynak, hogy ezzel akarnának nyomást gyakorolni Magyarországra az uniós költségvetési vitában.

Orbán Viktor nem lát bizonyítható összefüggést a Szájer-ügy és a költségvetési vita között – legalábbis ezt mondta a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A szexbotránya miatt az európai parlamenti képviselőségéről és Fidesz-tagságáról is lemondott Szájer József ügyét Nagy Katalin műsorvezető hozta fel, amikor azt kérdezte – vagyis inkább állította – hogy a Szájer-botrány, valamint a Deutsch Tamás elleni támadás miatt szintet lépett a nyomásgyakorlás Magyarország ellen. (Deutsch kizárására december 9-re szavazást kezdeményezett az Európai Néppárt harminc politikusa, akik petíciót indítottak az európai parlamenti képviselő gestapós kijelentése miatt.)

Orbán szerint azonban a felvetés „nem jóindulatú értelmezése az ügynek”, különösen a németekre nézve.

„Kizárni semmit sem lehet, én csak azt tudom mondani önnek, hogy semmilyen bizonyítékot nem láttam, amely az ön által említett eseteket összefüggésbe hozná bizonyíthatóan a most zajló költségvetési vitával” – válaszolt Nagy Katalinnak. Majd hozzátette:

„Fantáziám nekem is van, de a politikában a tények elsőbbséget élveznek”.

(Van ugyanis, aki kormányoldalon az ügyet úgy állítja be, hogy Szájer külföldi titkosszolgálati akció áldozata lett, a politikusnak csapdát állítottak – a szerk.) Orbán közölte, Magyarország kitart amellett, hogy az uniós költségvetés, valamint a helyreállítási alap gazdasági kérdését külön kell választani a politikai vitákat eredményező jogállamisági rendelettől.

„Minden nehézség nélkül el tudjuk fogadni gyorsan a költségvetést és a gazdasági helyreállítási alapot, és a politikai vitákat eredményező rendeletet, amit jogállamisági rendeletnek hívnak, tegyük félre, vitassuk meg később" – mondta a kormányfő, jelezve, hogy Magyarország és Lengyelország erről állapodott meg.

„Nekünk ez a megoldás (...), hogy valami nyilatkozatot hozzáfűznek – mint a tacepaóra rajzszöggel feltűznek valami kis emlékeztetőt –, nem fog menni. Magyarország ragaszkodik ahhoz, hogy a két dolgot külön kell választani" – jelentette ki, reagálva arra, hogy csütörtök esti hírek szerint Varsó kész elállni a vétótól, ha az unió vezetői elfogadnak egy magyarázó nyilatkozatot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Windisch Judit hvg360

Krekó Péter: A szexbotrány erős szimbólum, ezért nem úszta meg Szájer

Elképzelhetetlen lett volna, hogy a Fidesz, illetve Orbán Viktor egy ilyen botrány után kiálljon Szájer József mellett – mondta Krekó Péter, a Political Capital ügyvezető-igazgatója a hvg360-nak adott interjúban. A Fidesz ezután sem fog visszafogottabban beszélni a melegekről, viszont egymást érhetik a magánéleti botrányok a sajtóban.

Balkonkertész és profi könyvelő: mutatjuk a legjobb, magyar fiatalok által fejlesztett appokat

Balkonkertész és profi könyvelő: mutatjuk a legjobb, magyar fiatalok által fejlesztett appokat

Böjte Csaba személyesen mondott köszönetet Kásler Miklósnak a gyógyulásáért

Böjte Csaba személyesen mondott köszönetet Kásler Miklósnak a gyógyulásáért

Anya és apa helyett egyes és kettes szülő megnevezést használnak az olasz személyi igazolványokban

Anya és apa helyett egyes és kettes szülő megnevezést használnak az olasz személyi igazolványokban