szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A fideszes politikus gestapózós kiszólása miatt szeretnék már a jövő héten megejteni a szavazást Deutsch tagságáról. Megszereztük az aláírók névsorát, van köztük német, osztrák és lengyel politikus is.

December 9-re kezdeményez szavazást Deutsch Tamás tagságáról az Európai Néppártban (EPP) az a harminc politikus, akik petíciót indítottak az európai parlamenti képviselő gestapós kijelentése miatt. A hvg.hu által is megszerzett lista tanúsága szerint az aláírók között akad lengyel, finn, osztrák, szlovák és német képviselő is.

Az EPP szabályai szerint nemzeti delegációkat nem lehet kizárni, de egyéni frakciótagokat igen. Problémát okozhat azonban, hogy azt az említett szabályok nem szabják meg, hogy hány képviselőnek kell indítványoznia az eljárást. Az EPP frakciójának 182 tagja van az Európai Parlamenten belül.

Deutsch Tamás akkor emlegette a Gestapót, amikor Manfred Weber egyik megjegyzésére reagált. Az EPP frakcióvezetője azt mondta, hogy Orbán Viktornak akkor nincs félnivalója a jogállami szabályoktól, ha Magyarországon függetlenek a bíróságok és szabad a média. Deutsch erre azt mondta, hogy a Gestapo és az ÁVÓ kijelentése volt az, hogy ha nincs takargatnivalód, akkor nem kell félned. Az EPP politikusainak egy része ezen mondatán háborodott fel. Az aláírásgyűjtők szerint a magyar politikus nyilatkozata sokkoló és szégyenteljes.

Deutsch ügye különösen rosszkor jön a Fidesznek: kedden bukott le Szájer József EP-képviselő pénteken egy, a rendőrség által félbeszakított szexparti résztvevője volt, ahonnan droggal a hátizsákjában menekült, korábban Demeter Szilárd publicisztikája kavart nagy port. A Petőfi Irodalmi Múzeum vezetője abban Soros György gázkamrájának nevezte Európát. A Fidesz mindeközben vétóval fenyegeti az Európai Unió hétéves költségvetését és helyreállítási alapját.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Oroszország a jövő hónapban kérelmet nyújt be az EU-hoz a vakcinájuk engedélyeztetésére

Oroszország a jövő hónapban kérelmet nyújt be az EU-hoz a vakcinájuk engedélyeztetésére

Radar360: Jöhet a kínai vakcina

Radar360: Jöhet a kínai vakcina

Végleg elvették Hargitától a Békás-szorost

Végleg elvették Hargitától a Békás-szorost