szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Renner Erika és ügyvédje csak véletlenül tudta meg, hogy még mindig nem ért véget a 2013 óta zajló ügy.

Tavaly ismét alkotmányjogi panaszt nyújtott be Bene Krisztián, akit a Kúria 2018 júliusában 11 évi szabadságvesztésre és 10 évi közügyektől eltiltásra ítélt, mert leöntötte lúggal volt barátnőjét, Renner Erikát – írja a Mérce.

A férfi először 2019-ben élt panasszal az ítélettel szemben, mert szerinte a Kúria az ügyben hozott döntésekor megfosztotta őt az érdemi felülvizsgálat jogától, mivel a Kúria az ügyben hozott utolsó (2018 júliusi) döntése előtt még a régi büntetőeljárási törvény volt érvényben, de a végső, jogerős ítélet meghozatalakor már az új. Az Alkotmánybíróság (Ab) februárban a panaszt helyben hagyta, és továbbküldte a Kúriának, amely azonban 2020 júliusában úgy döntött, fenntartja a korábbi jogerős ítéletet.

Bene 2020 szeptemberében ismét próbálkozott, a Kúria döntésének megsemmisítését és alaptörvény-ellenességének megállapítását követeli.

Dr. Gál András, Renner Erika ügyvédje a Mércének elmondta, az Alkotmánybíróságot semmilyen szabály nem kötelezi arra, hogy egy ilyen panasz benyújtásáról tájékoztassa az azzal élő elítélt áldozatát vagy ügyvédjét, így szinte véletlenszerűen, egy blogbejegyzésből derült ki számukra, hogy tovább folyik a 2013 óta zajló ügy.

A panaszt vagy befogadja az Alkotmánybíróság, vagy elutasítja. Amennyiben az Ab befogadja a panaszt, akkor valamikor tárgyalás lesz róla, az azon hozott döntés értelmében kerül majd ismét vagy a Kúria elé, vagy pedig el lesz utasítva. Ha a panasz bármely részletének helyt ad az Alkotmánybíróság, a Kúriának kötelessége felülvizsgálni a korábban meghozott ítéletét.

Gál a Mércének elmondta, hogy szerinte nagyjából „0,1 százalék esély” van arra, hogy bármi változás beálljon Bene ítéletével kapcsolatban.

Az eljárás adatai szerint az akkor kórházigazgatóként dolgozó Bene Krisztián 2013. március 12-én reggel az arcát eltakaró biciklis sisakban volt szeretőjének lakására ment. Megkötözte a nőt, altatót, nyugtatót adott be neki, majd levetkőztette és a fürdőkádban maró anyagot öntött az altestére. A lúg másod- és harmadfokú égési sérüléseket, életveszélyt okozott, a sérülések több korrekciós műtét után is maradandóak.

Az orvos büntetőügyében 2018 nyarán hirdetett jogerős harmadfokú ítéletet a Kúria, az orvost 11 év szabadságvesztésre ítélte és végleg eltiltotta orvosi hivatásától.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Niki Lauda nevét viseli a legújabb hiperautó

Niki Lauda nevét viseli a legújabb hiperautó

A közösségi oldalán szereplő kép buktatta le a 26 évvel ezelőtti gyilkosság elkövetőjét

A közösségi oldalán szereplő kép buktatta le a 26 évvel ezelőtti gyilkosság elkövetőjét

Figyelmeztető sztrájkot tartottak a B. Braun Medical gyöngyösi gyárában

Figyelmeztető sztrájkot tartottak a B. Braun Medical gyöngyösi gyárában