szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Alkotmánybíróság keddi határozata szerint B. Krisztián ügyét felül kell vizsgálni.

Az Alkotmánybíróság (Ab) döntése alapján újra a Kúria elé kerül felülvizsgálatra a volt barátnőjét lúggal leöntő orvos büntetőügye.

B. Krisztián másfél évvel ezelőtt a Kúrián harmadfokon meghozott, jogerős ítéletben 11 év börtönbüntetést kapott, az ítélet ellen azonban alkotmányjogi panaszt nyújtott be. Ebben azt kifogásolta, hogy miközben az ügye zajlott, új büntetőeljárási törvény (be.) lépett hatályba, emiatt pedig elesett a valódi felülvizsgálat lehetőségétől, így sérült a tisztességes eljáráshoz és a jogorvoslathoz való alkotmányos joga. B. indítványában azt kérte az Alkotmánybíróságtól, hogy az ügyében meghozott első-, másod- és harmadfokú ítéletet semmisítsék meg.

Az Ab most azt állapította meg, hogy valóban alaptörvény-ellenes az új büntetőeljárási törvény egyik átmeneti rendelkezése, amit ezért meg is semmisített.

A testület közleményében az olvasható, hogy a lúgos orvos ügyében zajló bírósági eljárás alatt megváltozott szabályok kizárták az indítványozó által már benyújtott, az előző be. által megengedett másodfellebbezés – a másodfokú döntés elleni rendes jogorvoslat – elbírálását ebben a konkrét ügyben.

Az Ab szerint alaptörvény-ellenes az új be. átmeneti rendelkezése, amely lehetővé teszi a korábban még jogszerűen előterjesztett fellebbezés elbírálásának részbeni mellőzését, és emiatt elrendelte a jogerős döntéssel lezárt eljárás felülvizsgálatát. Mindez azonban nem értelmezhető a bírói döntések érdemi részére, az indítványozó bűnösségére vonatkozó állásfoglalásként, vagyis

nem következik belőle, hogy a kiszabott büntetést csökkenteni vagy akár mellőzni kellene.

A hét éve történt bűncselekmény során (amelynek elkövetését B. Krisztián mindvégig tagadta) B. volt barátnőjét, Renner Erikát egy sisakos-maszkos támadó a lakásában megkötözte, injekcióval elkábította, majd a nemi szervét és annak környékét maró lúggal leöntötte. Az igazságügyi szakértő úgy nyilatkozott: Renner belehalt volna a sérülésébe, ha nem kap idejében segítséget.

Az Ab mostani döntéséről Renner azt mondta az Indexnek: nem lepte meg. Úgy fogalmazott, szomorúnak tartja, hogy míg az ügyvédek és a jogrendszer nagy figyelmet fordít a vádlottak és az elítéltek jogainak védelmére, az áldozatok jogait lábbal tiporják és nem foglalkoznak velük. Jellemzőnek tartja a félig agyonvert Orosz Bernadett esetét, akinek a támadója hamarabb indíthat kártérítési pert ellene, amiért megnevezte, mint hogy a saját büntetőpere elkezdődne.

A Nem tehetsz róla, tehetsz ellene Facebook-oldal az üggyel kapcsolatban azt írta, ők ott lesznek Erikával, "ahányszor csak kell".

B. Krisztiánnak egyébként a rossz börtönkörülmények miatt egy 2019. február végi végzés szerint 591 ezer forint kártérítést ítéltek meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Új gomb kerül a Windows 10-be, az újraindításkor lehet hasznos

Új gomb kerül a Windows 10-be, az újraindításkor lehet hasznos

Home office vagy bejárás? Mi lesz az irodával a válság után?

Home office vagy bejárás? Mi lesz az irodával a válság után?

Az internetkorban a táviratból legfeljebb a távirati stílus maradhat

Az internetkorban a táviratból legfeljebb a távirati stílus maradhat