szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tavaly nyáron első fokon öt év fegyházbüntetésre ítélték a két férfit, most másodfokon ennél egyhébb büntetést kaptak, és még az sem kizárt, hogy azt Hollandiában tölthetik majd le.

Ötről négy évre, fegyház helyett pedig börtönre enyhítette annak a két holland fiatalnak a büntetését jogerős ítéletében a Fővárosi Ítélőtábla, akik 2019-ben nagy mennyiségű eladásra szánt kábítószerrel buktak le a Sziget Fesztiválon.

A két férfit az első fokon eljáró Fővárosi Törvényszék tavaly júniusban társtettesként elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette miatt öt év fegyházban végrehajtandó szabadságvesztésre, négy év Magyarország területéről kiutasításra és négy év közügyektől eltiltásra ítélte azzal, hogy a vádlottak legkorábban a büntetés kétharmad részének letöltése után bocsáthatók feltételes szabadságra. A bíróság mindkét vádlottal szemben külön-külön 72 ezer forint és 225 euró erejéig vagyonelkobzást rendelt el, valamint a 3 millió forintot megközelítő bűnügyi költségből 2 millió forint megfizetésére kötelezte őket.

Az elsőfokú ítéletet a vádlottak és védőik a kihirdetéskor tudomásul vették, az ügyész viszont mindkét vádlott terhére fellebbezést jelentett be a büntetés súlyosítása érdekében.

A Fővárosi Ítélőtábla most egyebek mellett azt állapította meg, hogy az elsőfokú ítélet meghozataláig megismerhető körülményeket a törvényszék maradéktalanul feltárta, de azokat nem a súlyuknak megfelelően értékelte. „Kétségtelen, hogy a vádlottak kiemelkedően nagy mennyiségű kábítószert szereztek be értékesítési célból, és az is egyértelműen megállapítható, hogy a nagyobb volumenű értékesítés elmaradása nem rajtuk múlott” – fogalmaztak. Ugyanakkor szerintük rendkívül jelentős enyhítő körülményként kellett értékelni, hogy a cselekményüket mindketten őszintén megbánták, az elsőfokú bíróság előtt a váddal egyező, a bűnösségre is kiterjedő beismerő vallomást tettek és a tárgyaláshoz való jogukról lemondtak. A kényszerintézkedés körülményei ellenére is képezték magukat, céljaik megvalósítása érdekében a bíróság által is értékelhető lépéseket tettek – írták.

A másodfokú bíróság úgy ítélte meg, hogy

az egyéni bűnmegelőzési célok a szabadságvesztés kisebb enyhítése mellett is elérhetők.

Fegyházbüntetésüket azért enyhítette a bíróság börtönre, mert szerinte a büntetlen előéletű, magyarul nem tudó férfiak számára az előbbi „a büntetés célján túlmutató joghátrányt jelentett volna”.

Az elsőfokú ítélet egyéb, törvényesnek tartott rendelkezései nem változtak.

A bíróság közleménye szerint a két holland kérte, hogy a büntetésüket Hollandiában tölthessék le, amit a bíróság továbbított az Igazságügyi Minisztériumnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Túlzottan beépített, forgalmas – a Fertő tavi beruházást kifogásolja egy nemzetközi szervezet

Túlzottan beépített, forgalmas – a Fertő tavi beruházást kifogásolja egy nemzetközi szervezet

WHO: Nem valószínű, hogy az idén véget ér a koronavírus-járvány

WHO: Nem valószínű, hogy az idén véget ér a koronavírus-járvány

15 ezer budapesti cég nem tudja befizetni az adóit a járvány miatt a kamara szerint

15 ezer budapesti cég nem tudja befizetni az adóit a járvány miatt a kamara szerint