szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely elmondta, a mostani számok alapján nincs esély lazításra. Február közepére ígérik az oltási igazolványt.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Bár a kormány tegnapi ülésén megállapította, hogy Európa nagy részében már a koronavírus harmadik hulláma megy, Magyarországon javulnak a koronavírus-statisztikák Gulyás Gergely szerint. A jelenlegi intézkedéseket a jövő heti kormányülésen vizsgálja felül, de “ameddig nem csökkennek a számok, vagy nem kezdődik el a tömeges oltás, addig a jelenlegi számok alapján nincs lehetőség lazításra”.

A tömeges oltásról elmondta, az EU által biztosított vakcinamennyiség biztosan kevés az elkezdéshez.

Gulyás újra elmondta, hogy mindenkivel tárgyal a magyar kormány, akitől van esély vakcinákat szerezni. “Olyan vakcinákat szeretnénk csak beszerezni, amivel már több millió embert oltottak, Magyarországon csak a hatóságok által biztonságosnak minősített vakcinákkal lehet oltani” – mondta.

“Ha valaki valamelyik vakcinában nem bízik meg, kérheti azt, hogy amikor az általa preferált vakcinából elegendő lesz, akkor kerüljön sorra” – mondta, hozzátéve, hogy Szijjártó Péter hamarosan Moszkvába utazik oltóanyagról tárgyalni.

Az új egészségügyi törvényről elmondta, hogy a béremelésből a háziorvosok is részesülni fognak: aki praxisközösséget vállal, az teljes egészében megkapja, de ha lazább formát választ, akkor is megkapja az orvosi bértábla szerinti különbözet 80 százalékát, ha egyáltalán nem vesz részt, akkor 30 százalékkal emelik a fizetéseket. Ez vonatozik a fogorvosokra is.

Az újságírói kérdésekre válaszolva elmondta, a Lánchíd felújításának drágulása neki úgy tűnik, "a főváros számára nincs különösebb jelentősége a pénznek", mivel szerinte ha elfogadták volna az előző feltételeket, olcsóbb lehetett volna a felújítás, és már majdnem kész is lenne.

Az orosz és a kínai vakcina engedélyezésére irányuló esetleges állami nyomásról beszélve Gulyás elmondta, senkire nem helyeznek nyomást, és a szakmai protokollok betartását kérte a hatóságoktól. "De figyelembe kell venni, hogy ezrek vesztik életüket, akiket ha beoltottunk volna, nem haltak volna meg" – mondta, kiemelve, hogy fel kell gyorsítani az engedélyeztetéseket, mert emberéletekről van szó. "Az AstraZeneca oltóanyag engedélyezése még mindig nem történt meg az Európai Unióban, az Egyesült Királyságban már ezzel oltják az embereket, de Kínáról sem gondolnám, hogy olyan anyaggal oltja be a lakosait, ami káros."

A miniszter elmondta, keresik a lehetőségeket, hogy tartsák kordában a határokon túlnyúló techcégeket azért, hogy betartsák a szólásszabadságot, mivel szerinte ezeknél gond van ezzel, és számon sem lehet kérni őket érte.

Valószínűleg távoktatásban fog folytatódni az egyetemi oktatás.

A Pfizer-BioNTech vakcinák szállítási üteméről kapott kérdésre azt válaszolta, eddig 331 ezer adagot kapott belőle és a Modernából Magyarország, mára nagyjából 140 ezer embert oltottak be. "Az, hogy a jövőbeli ütemezés hogy fog alakulni, arra vannak előrejelzések, de ezek valóságtartalma megkérdőjelezhető."

Az orosz és kínai vakcinák mennyiségéről azt mondta, a Szputnyikról pénteken fog tudni nyilatkozni Szijjártó Péter a tárgyalások után. "Úgy tűnik, hogy az a kapacitáshiányt, ami eddig fennált, meg tudta oldani Oroszország. A Sinopharmmal gyakorlatilag megállapdtunk egymillió vakcina azonnali szállításában, de ehhez az kell, hogy az OGYÉI legalább az ideiglenes engedélyt kiadja. A kínaiak ennél nagyobb számú vakcina szállítására is képesek."

A kormány továbbra sem tervezi, hogy háziorvosoknál is lehessen regisztrálni oltásra.

A beoltott embereknek járó esetleges előnyökről, és a vakcinaútlevélről elmondta, egy plasztikkártyát mindenki fog kapni a védettségről akkor is, ha már beteg volt és akkor is, ha beoltották, "az ő esetükben például az este 8 utáni tilalom fenntartásának semmi indoka nem lesz." A részletekről még nem döntött hivatalosan a kormány.

A szállodák esetleges nyitásáról azt mondta, hogy az is lehetőség, hogy ha kellő számban vannak beoltott emberek, akkor nincs ok arra, hogy fenntartsák a korlátozásokat. "Azon dolgozunk, hogy ne a legrosszabb forgatókönyv lépjen életbe, amiről a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elnöke beszélt" – mondta.

Gulyás Gergely a szerdán beiktatott Biden-kormányról elmondta, ők minden új kormánynak megadják a bizalmat, úgyhogy egyelőre csak gratulálni tudnak az Egyesült Államok új adminisztrációjának.

A német CDU új elnöke, Armin Laschet érkezését továbbra sem tartja arra utaló jelnek, hogy a Fideszt kidobnák a Néppártból, mivel szerinte a CDU továbbra is a Fidesz egyetlen szövetségese a német politikában.

A 25 ezer fő feletti városok elvont iparűzési adójának megtérítéséről azt mondta, mindenkivel nyitottak a tárgyalásra, ellenzéki és kormánypárti vezetésű városokkal is, egyedi tárgyalásokat érdemes ezzel kapcsolatban folytatni a kormánnyal. Szerinte az iparűzési adóbevétel 10 százalékától esik el a települések egy része, ráadásul ez ott marad a gazdaságban.

A vakcinák közti választás lehetőségét is részletezte: az oltási rendben sorra kerültekből értesítéskor kérdezik meg, melyiket választja. "Aki valamelyikben nem bízik meg, annyi hátrány érheti, hogy meg kell várnia, ameddig érkezik abból, amelyikben megbízik" – mondta.

Kommentálta azokat a híreket is, amik szerint kidobtak fennmaradó vakcinákat, és álhírnek minősítette, és szerinte arról sincs szó, hogy a kormány dugódíjat tervezne bevezetni a Budapestre tervezett Galvani-híd miatt.

A miniszter kiemelte, az az orvos, aki megkerüli az oltási rendet, hivatali visszaélést követ el, de egyelőre nem tudni olyan esetről, hogy valaki megtette volna, viszont szerinte ha maradt oltóanyag valahol, akkor azt mindenképp hasznosítani kell.

2019-ben 65,5 százalék volt az államadósság, ez 2020-ban 80 százalék fölé emelkedett, de szerinte ez az európai középmezőny, és nem is meglepetés.

A Pfizer-BioNTech vakcinák szállításának lassulásáról elmondta, az EMMI megvizsgálta a céggel kötött szerződést, és ebből kiderült, hogy a cégnek van lehetősége eltérésre a szállítási mennyiségben, és nem szankcionálható.

A védettséget igazoló okirat rendelkezésre fog állni, mindenki megkapja, és közös EU-s igazolvány is lesz, február közepétől kapják az emberek.

A hálapénzről és az ezt ellenőrző hatóságokról is beszélt: szerinte abból kell kiindulni, hogy az emberek betartják a szabályokat, tehát ha bűncselekménnyé van nyilvánítva a hálapénz, akkor betartja a szabályokat az orvosok többsége, külön hálapénzkommandó valószínűleg nem lesz.

A kormány tagjai közül még senkit nem oltottak be.

A három vidéki orvosi egyetem modellváltásáról elmondta, az ezekhez tartozó klinikai központok akkor is az egyetem részei maradnak, ha alapítványi struktúrára váltanak.

Az egykori Wichmann-kocsma és a Márványmenyasszony épületeinek műemlékké nyilvánításáról elmondta, azért döntöttek így, mert ezek az épületek ikonikusnak számítanak, ezzel szemben a Radetzky-laktanya most omladozik, de szállodává építik át, az építkezés műemlékvédelmi szempontból kifogásolhatatlan.

Szóba került a debreceni vakcinafejlesztés is: valószínűleg az aktuális vírusválság ideje alatt nem épül fel olyan vakcinagyár, ami segíthet.

Az általános iskolák közös kirándulásairól elmondta, maximum napközbeni lehet, de ez annál az osztálynál, ami amúgy is minden nap találkozik, nem növeli a kockázatot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Huawei: Már tízből hat magyar csuklóján ott ketyeg egy okosság

Huawei: Már tízből hat magyar csuklóján ott ketyeg egy okosság

Gulyás Gergely elmagyarázta, miért rendelt kevesebb Moderna-vakcinát a kormány

Gulyás Gergely elmagyarázta, miért rendelt kevesebb Moderna-vakcinát a kormány

Két hónap után menesztettek egy egészségügyi főtisztviselőt

Két hónap után menesztettek egy egészségügyi főtisztviselőt