szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A pozitív tesztek aránya régóta nem közelítette meg ennyire a WHO 5 százalékos ajánlását.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Szerdára 1004 ember szervezetében mutatták ki az új koronavírust (SARS-CoV-2) Magyarországon, így a járvány kezdete óta a hivatalos adatok szerint 361 881-en fertőződtek meg.

Az elhunytak száma 85-tel, 12 198-ra emelkedett.

Gyógyultnak mostanra 246 596 embert nyilvánítottak, az előző napon 1915-öt, az ismert aktív fertőzöttek száma pedig 996-tal, 103 087-ra mérséklődött. Ennél kevesebben – 102 607-en – utoljára november 13-án voltak.

A kórházban ápolt koronavírusos betegek száma hattal csökkent kedden, a friss közlés szerint 3809 embernek van szüksége ilyen ellátásra. Közülük 255-en szorulnak gépi lélegeztetésre, nyolccal kevesebben, mint egy nappal korábban.

Az előző napokhoz képest kedden viszonylag sok, 17 053 koronavírustesztet végeztek, összesen eddig 3 084 716-ot. A tesztek 5,88 százaléka lett pozitív. Ez az arány megközelíti az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által javasolt szintet, amelynél egy országnak még valós képe lehet a járvány terjedéséről.

Védőoltást az oltási program december 26-i megkezdése óta összesen 152 704 ember kapott Magyarországon, legutóbb 3028. Közülük 17 772-nek már a második adagot is beadták. A koronavirus.gov.hu közlése szerint az egészségügyi dolgozók kampányszerű oltása lassan lezárul, és az idősotthonokban kezdődik hasonló.

Hozzátették azt is, hogy a kormány szerdai ülésén tárgyalja a védelmi intézkedések fenntartásának kérdését: szeretne mielőbb nyitni, de ahhoz tömeges oltásra, ahhoz pedig elég vakcinára van szükség.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Így néz ki belülről a leomlott genovai híd utódja

Így néz ki belülről a leomlott genovai híd utódja

Így találjon új munkaerőt három nap alatt

Így találjon új munkaerőt három nap alatt

1000 képkocka/másodperc sebességgel rögzítették, hogyan működik egy régi, filmes videokamera

1000 képkocka/másodperc sebességgel rögzítették, hogyan működik egy régi, filmes videokamera