szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A helyhatóságoknak gyakorlatilag semmi beleszólásuk nem lesz abba, hogy mi épül a területükön, ha megvalósul az, amiről kiszivárgott információk alapján ír a lap.

Kivenné a kormány a fővárosi és a megyei önkormányzatok kezéből a településszerkezeti terv készítésének jogát, illetve elvonná a többi településrendezési eszközt is – értesült a Népszava. A lap kiszivárgott információkra hivatkozva írja, hogy a településszerkezeti tervek készítését egy kézbe adnák. A hivatalos indok a hatósági ügyintézés egyszerűsítése, illetve a bürokráciacsökkentés.

Az önkormányzatoknak az építési hatósági jogkörök tavaly márciusi elvétele óta a településszerkezeti terv az egyetlen eszközük a beruházói vágyak mederben tartására. Budapesten a speciális kétszintű önkormányzati rendszer okán bonyolultabb a helyzet: a főváros készíti el a településszerkezeti tervet, amelyben megállapítja az adott terület beépítési kereteit. A kerületek ennek a keretnek megfelelően alkotják meg saját építési szabályzatukat, amely már építési jogot keletkeztet, vagyis az építési engedélyeket ezen szabályzatok alapján adják ki.

Vagyis, ha ezeket a jogköröket is elveszi vagy kiüresíti a kormány, akkor az önkormányzatoknak gyakorlatilag semmi beleszólásuk nem lesz abba, hogy mi épül a területükön.

A tervezett jogszabály-módosításról a Népszava megkérdezte a Miniszterelnökséget, de lapzártáig nem kaptak válaszokat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy vírusos eset miatt lezárják a kétmilliós új-zélandi Aucklandet

Egy vírusos eset miatt lezárják a kétmilliós új-zélandi Aucklandet

Népszava: Megszületett a döntés az Európai Néppárt új működési szabályzatáról

Népszava: Megszületett a döntés az Európai Néppárt új működési szabályzatáról

Elmaradt a "karanténbaba-boom" – és nem csak a járvány miatt

Elmaradt a "karanténbaba-boom" – és nem csak a járvány miatt