szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Szilvássy Zoltán állítását januárban az Origo meg is próbálta alátámasztani, de nem ment neki.

Szilvássy Zoltán a Debreceni Egyetem rektora az RTL Híradó kérdésére értékelte az egyetem modellváltásával kapcsolatos kritikákat. Szilvássy azt mondta:

Én úgy gondolom, hogy ezt a 21 professzort – akik ugye Facebook-csoportot is alapítottak – valamennyiüket a Magyar Szocialista Munkáspárt és utódpártja tagjai között lehet megtalálni. Általában ebben az összeállításban: MSZMP és MSZP. Érdekes módon más nincs köztük.

A rektor ezután azt is megjegyezte, hogy a tiltakozók véleménye olyan alapon született, "amivel nem szabad foglalkozni".

Szilvássy azokra utalt, akik a 21 Debreceni Professzor Facebook-oldalt indították. Januárban a modellváltás és annak körülményei miatt tettek közzé egy kritikus állásfoglalást, amelyet úgy írtak alá: valamennyien az MTA doktorai, hatan akadémikusok.

Egy hónappal korábban az Origo is megírta ugyanazt, amit a rektor nyilatkozott a Híradónak. A kormányközeli lap úgy fogalmazott: "szinte csak nyugdíjas, MSZMP- és MSZP-tag egyetemi tanárok írták alá az alapítványi fenntartás elleni tiltakozást Debrecenben".

A januári állásfoglalást 22-en írták alá, közülük a rektor senkit sem nevezett meg, és az Origo is csak két embert tudott összefüggésbe hozni az említett pártokkal. Bazsa György, a Debreceni Egyetem tanára, egykori rektora országgyűlési (1998–2002), Hajdú-Bihar megyei közgyűlési (2002–2006) és Debreceni városi közgyűlési (2006–2010) képviselő volt a Magyar Szocialista Párt színeiben. Orosz István agrártörténész, az egyetem egykori rektorhelyettese 1972-től volt az MSZMP tagja, majd az MSZP országgyűlési képviselője volt 1994 és 1998 közöt.

Az Origo azt is beismeri a cikkében, hogy a "nyugdíjasnak" nevezett tiltakozók jelenleg is oktatnak.

Szó sem volt a modellváltásról szóló széles körű egyeztetésről a Debreceni Egyetem professzorai szerint

Nagy hajtásban, hetek alatt vezényelnék le az egyetemi modellváltást az orvosképzést nyújtó egyetemeknél. Bár az intézmények hivatalosan maguk kérhették ezt, több jel is arra utal, hogy valójában belehajszolják őket a nagyobb önállósággal, több pénzzel és régiós vezető szereppel kecsegtető, de végső soron az autonómiájukat fenyegető váltásba.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Strandon szállt le egy II. világháborús repülő – videó

Strandon szállt le egy II. világháborús repülő – videó

Telefonos kampányt indít a Fidesz az ellenzék oltásellenességéről

Telefonos kampányt indít a Fidesz az ellenzék oltásellenességéről

Nem sokon múlt, hogy nem zuhant a mélybe a kamion

Nem sokon múlt, hogy nem zuhant a mélybe a kamion