szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Legfőbb Ügyészség részéről Lajtár István a DK-s Bősz Anett kérdésére válaszolva utasította el a szerinte politikailag motivált feltevéseket arról, hogy szakszerűtlenül jártak volna el.

“Az ügyészség visszautasítja azokat a politikailag motivált feltételezéseket, hogy törvénysértően vagy szakszerűtlenül járt volna vagy járna el a csengeri örökösnő és Kósa Lajos ügyében” - mondta Lajtár István, a legfőbb ügyész helyettese a a Parlament hétfői ülésnapján a DK-s Bősz Anett kérdésére. Lajtár elmondta, Kósa Lajost tanúként hallgatták meg a nyomozás során, és azt a kft.-t is vizsgálták, amiről később maga a vádlott cáfolta, hogy onnan pénzeket továbbítottak volna egy “miniszteri rangban lévő barátnak.”

“Az ügyben a Nemzeti Nyomozó Iroda különösen nagy kárt okozó csalás és más bűncselekmények miatt folytatott nyomozást. A nyomozás közben a történeti tényállás egészét vizsgálták” - mondta Lajtár, majd hozzátette, Bősz Anett állításával szemben tanúként már meghallgatták Kósát, miután fény derült rá, hogy megtévesztette a nő.

A legfőbb ügyész helyettese szerint a vád tárgyát képező csalássorozatba teljesen beleillik Kósa története is, a csengeri örökösnő későbbi vallomásaiban, így a saját kezűleg írt vallomásaiban maga is cáfolta azt, hogy a kft.-től kapott pénzt más személynek vagy más személy megbízottjának adta tovább, és csupán ezen személy kérésére ismerte el utólag a tartozást.

A nyomozást befejezése után az ügyben a Mátészalkai Járási Ügyészség nyújtott be vádiratot, a Mátészalkai Járásbírósághoz. Az ügy bírósági szakaszban van. A bizonyítási cselekményekről és büntetőjogi felelősség kérdéséről a bíróság fog dönteni - mondta Lajtár.

A hvg360 korábban arról írt, hogy a csengeri örökösnő egy kézzel írt vallomásában korábban összefüggésbe hozta Kósát az egyik olyan ügylettel, ami a vádiratban is szerepelt. Ebben a vallomásában azt állította: egy Kiskun Tender Kft. nevű cég az ő bankszámlájára utalt pénzt, de azt valójában a család egy “miniszteri pozícióban lévő barátjának” szánták. Az állítólagos örökösnő ezt azzal indokolta, hogy barátja kérte meg erre a szívességre, mondván neki tartoznak, és hadd jöjjön a pénz a nő bankszámlájára, mert az övére nem mehet a munkája miatt. Azt mondta, abban állapodtak meg, hogy az embere majd alkalmanként a pénzért jön vagy személyesen veszi át.

Kósa vasárnap este közleményben tagadta a róla megjelent állításokat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Dezső András hvg360

"Kósa Lajos azt mondta, nyugodtan írjam alá, nem lesz bajom belőle"

A „csengeri örökösnő” állítása szerint a számlájára befolyó pénz egy része valójában nem is az övé, hanem Kósáé volt, csak a számláját adta volna „kölcsön”. Az ügyészség sem Kósa Lajost, sem a vele és az asszonnyal Zürichben tárgyaló svájci bankárokat nem szeretné bíróság elé citálni.

Dezső András Itthon

Jelenetek egy vallomásból: Svájci bankokba is elment Kósa Lajos az “örökösnővel”

Négyszer is találkozott Svájcban Kósa Lajos azzal a csengeri örökösnővel, akiről azt hitte, hogy mesés örökség birtokosa. Egy alkalommal Zürichben két bankban és egy ügyvédnél is jártak közösen, hogy a fideszes politikus rendelkezhessen a nő állítólagos svájci bankszámlája felett. Az egyik privát bankban exkluzív környezetben fogadták őket.

Békés megyében nyomoznak a Szegedi Tudományegyetem takarítási ügyében

Békés megyében nyomoznak a Szegedi Tudományegyetem takarítási ügyében

Kivesznek két programot a Windowsból – ha szüksége van rájuk, kézzel kell majd telepítenie

Kivesznek két programot a Windowsból – ha szüksége van rájuk, kézzel kell majd telepítenie

Van otthon egy használt laptopja? Itt megtudja, mennyit kaphat érte

Van otthon egy használt laptopja? Itt megtudja, mennyit kaphat érte