szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Három ellenzéki párt villámgyorsan reagált a ma bejelentett korlátozásokra. A Jobbik hiányolja a 80 százalékos bértámogatást a bajba jutottaknak, a DK bezárná a kaszinókat, és szüneteltetné a miséket, az LMP pedig teljes összegű táppénzt követel a koronavírus miatt otthon maradóknak.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Február elején még azt hazudta Orbán, hogy a kormány támad, a vírus védekezik. Ma a kormány bejelentette: a vírus támad, az ország meg bezár

– reagált Jakab Péter, a Jobbik elnöke csütörtökön arra, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter újabb járványügyi korlátozásokat jelentett be.

Gulyás arról számolt be, hogy az óvodákat és általános iskolákat április 7-ig lezárják; március 8-tól március 22-ig két hétre bezárnak az üzletek, kivéve az élelmiszerboltok, patikák, drogériák és benzinkutak; minden szolgáltatás szünetel, kivéve a magánegészségügyet.

Kormányinfó: bezár az összes iskola, óvoda, a legtöbb üzlet és szolgáltatás

Zár az ország, digitális oktatásra állnak át az iskolák, két hétig az üzletek is lehúzzák a rolót.

Jakab Péter szerint úgy tűnik, a kórházakba vezényelt katonák fegyverei nem tudták legyőzni a vírust, ezért a kormány a végső csodafegyverhez nyúlt: töltsük ki a nemzeti konzultációt, és akkor majd kinyit az ország. A pártelnök szerint a vírus legyőzéséhez nem fideszes adatgyűjtésre van szükség, hanem modern egészségügyre, megbecsült orvosokra és ápolókra.

A párt azt követeli, hogy adjanak azonnali 80 százalékos bértámogatást a bajba jutottaknak, emeljék meg az álláskeresési járadékot, és fejezzék be az egészségügyi dolgozók ellehetetlenítését, elüldözését.

A Demokratikus Koalíció a bejelentés kapcsán azt hozta fel, hogy az nem derült ki, bezárják-e a kaszinókat, szüneteltetik-e a miséket, istentiszteleteket. Kérik a fenti helyek bezárását, mert szerintük azok a fertőzés terjedésének melegágyai.

Az LMP egyetért azzal, hogy az intézkedések szükségesek és elkerülhetetlenek, ugyanakkor nem kerülhető meg szerintük a kormány felelőssége abban, hogy nem készültek fel egyik járványhullámra sem. Konkrét javaslatokat is megfogalmaztak, szerintük nem halogatható tovább az sem, hogy a kormány adjon 100 százalékos táppénzt mindazoknak, akik a vírus miatt kényszerülnek otthon maradni.

Azt is felvetették többek közt, hogy legyen teljes körű bértámogatás minden szektorban, ahol esett a bevétel; kapjanak jövedelempótló támogatást az eddig minden támogatásból kimaradt egyéni és mikrovállalkozók is; és adjanak támogatást vagy haladékot a rezsidíjakhoz, függesszék fel a fix terheket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Pont a kínai egyetemről kérdező képviselőknek sikerült kommunistáznia egyet Schanda államtitkárnak

Pont a kínai egyetemről kérdező képviselőknek sikerült kommunistáznia egyet Schanda államtitkárnak

Karácsony: Szabadnap jár az oltás után a fővárosi cégeknél

Karácsony: Szabadnap jár az oltás után a fővárosi cégeknél

Egy friss teszt szerint könnyű zsákmány a tolvajoknak a kulcs nélküli indítású autó

Egy friss teszt szerint könnyű zsákmány a tolvajoknak a kulcs nélküli indítású autó