szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A közmédiához tartozó hírügynökség fotósait beengedték három intézménybe. Huszonnyolc szerkesztőség hiába kéri ezt.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Legutóbb februárban tett közzé magyarországi kórházakban, koronavírusos betegek ápolására kialakított osztályokról fotót az MTI, most azonban két napon belül három intézményből is megjelentek fényképek a hírügynökség oldalán. Míg az elmúlt hetekben csak a védőoltások beadásáról készült képeket publikálták, pénteken és szombaton a Honvédkórházból, a fehérgyarmati kórházból, valamint a nyíregyházi Jósa András Oktatókórházból tettek közzé felvételeket. Azok közül válogattunk.

A héten a hvg.hu is csatlakozott ahhoz a 27 másik magyarországi szerkesztőséghez, amely nyílt levélben kérte Orbán Viktor miniszterelnököt és Müller Cecília országos tiszti főorvost, hogy tegyék végre lehetővé az objektív tájékoztatást a kórházakban uralkodó állapotokról. Arra figyelmeztettek, hogy a mostani információhiány közvetve a járvány súlyosbodásához vezet, éppen akkor, amikor a harmadik hullámban minden korábbi szomorú rekord megdől az új fertőzöttek és az elhunytak számát tekintve.

A kezdeményezésre még aznap válaszolt Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár. Azt írta: „A kórházakban gyógyítani kell és nem kamerázni. Az operatív törzs minden nap tájékoztatja a nyilvánosságot. A baloldali portálok ennek ellenére kamuhíreket terjesztenek és lejáratják a magyar egészségügyet. A magyar kórházak és az ott dolgozó orvosok és ápolók emberfeletti munkával kiválóan teljesítenek.”

Később a Magyar Orvosi Kamara is megszólalt a kérdésben. Szerintük „a polgárok alapvető döntéseinek (oltás, korlátozó intézkedések fegyelmezett betartása) meghozatalát elősegítené, ha szembesülnének a valós helyzettel, azzal, amit az egészségügyi dolgozók nap mint nap átélnek”.

Védőfelszerelést viselő orvosok hasra fordítanak egy beteget a fővárosi Honvédkórház koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított osztályán 2021. április 1-jén.
©
Védőfelszerelést viselő orvosok vizitelnek a fővárosi Honvédkórház koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított osztályán 2021. április 1-jén.
©
Orvos a fehérgyarmati kórház koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályán 2021. április 2-án.
©
Lélegeztetett betegeket ápolnak a fehérgyarmati kórház koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályán 2021. április 2-án. Az intézmény kizárólag Covid-ellátást végez.
©
Ápolók Nyíregyházán, a Jósa András Oktatókórház koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályán 2021. április 2-án.
©
Lélegeztetett páciens Nyíregyházán, a Jósa András Oktatókórház koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályán 2021. április 2-án.
©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szándékosan rosszul írják a fagyasztott krumpli csomagolásán, meddig kell sütni

Szándékosan rosszul írják a fagyasztott krumpli csomagolásán, meddig kell sütni

Az áltudományok nagyágyúi: Schobert Norbi, Gődény és Kásler is a Laposföld-díj idei finalistái között

Az áltudományok nagyágyúi: Schobert Norbi, Gődény és Kásler is a Laposföld-díj idei finalistái között

“Feleslegesen új szituáció” az iskolák részleges újranyitása

“Feleslegesen új szituáció” az iskolák részleges újranyitása