szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A szakszervezet levélben követeli Orbán Viktortól az iskolák zárva tartását. Érthetetlennek tartják, hogy az intézményekben miért nem kell maszkot viselni, és hogy még mindig nem tudni, hogy mikor oltják be az óvodásokat és a tanulókat.

Eredményként értékeli a középiskolák megnyitásának elhalasztását a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), ám továbbra is azt követeli, hogy tartsák zárva valamennyi közoktatási intézményt, tartsák fenn a digitális munkarendet és vezessék be azt az óvodákban is.

Az Orbán Viktor miniszterelnöknek címzett levelében az érdekképviselet azt is követeli, hogy a kifejezetten erre nyújtott európai forrásokból adjanak a szülőknek bérkompenzációt, rendeljenek el felmondási tilalmat és támogassák a munkáltatókat, hogy álláshelyeket ne szüntessenek meg.

A PDSZ azt is hangsúlyozta, hogy a köznevelési intézmények zárvatartása nemcsak a pedagógusok érdeke, hanem össztársadalmi érdek.

Nincs olyan szakember, aki ne hívta volna fel a figyelmet arra, hogy az óvodák, iskolák megnyitása óriási veszélyt jelent a járvány további alakulása szempontjából. Most, amikor az egészségügy az összeomlás határán egyensúlyoz, nem kockáztathatjuk a óvodák és iskolák megnyitásával az egészségügy további terhelését”

– írták.

Sérelmezik, hogy míg az üzletekben maszkot kell viselni és tíz négyzetméterenként egyetlen ember tartózkodhat, addig az óvodákban és az iskolákban ennél nagyságrendekkel többen lehetnek egy légtérben, ráadásul nem percekig, hanem akár több órán keresztül. Ráadásul az intézményekben nincs maszkviselési kötelezettség sem.

Jelezték, hogy még mindig nincs hozzávetőleges időpontja sem a gyerekek, sem a tanulók, sem pedig a fiatalabb korosztályba tartozó szülők beoltásának, pedig a jelenleg fertőző brit vírusvariáns a fiatalok körében fokozottan terjed.

Az első adag után még nem biztosított a teljes védettség, Szlávik János főorvos is azt mondta a minap, hogy az első oltás után két-három hét alatt elindul az ellenanyag-termelődés, a második dózis erősíti meg az immunválaszt, és akkor alakul ki a 90 százalék feletti hatékonyság.

„A gyermekek és tanulók, valamint hozzátartozóik élete és egészsége számára ezért az intézmények közvetlen és súlyos kockázatot jelentenek.

Emiatt álláspontunk szerint a pedagógus a jelenléti oktatásra vonatkozó utasítás végrehajtását köteles megtagadni”

– olvasható a közleményben.

A PDSZ a fentiek miatt követeli Orbán Viktortól a köznevelési intézmények további zárva tartását mindaddig, amíg az egészséges és biztonságos munkavégzés feltételei meg nem teremtődnek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!