szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Előfordult már náluk is, hogy el kellett dönteni, két beteg közül melyiket kapcsolják gépre. Ő márciusban 380 órát dolgozott, de a kórházukban már nincs teltház a Covid-osztályon - mondta egy podcastben.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Ugye nem fogok meghalni? Ugye meg fognak menteni?

- ezeket a mondatokat hallja rendszeresen Zacher Gábor orvos-toxikológus azoktól a koronavírusos betegekről, akiket altatnak azelőtt, hogy lélegeztetőgépre kapcsolnák. Sokuknak ez az utolsó mondata, de van, akit már köszöntöttek jó reggelttel két hét után.

Az orvos, aki jelenleg a hatvani kórház intenzív osztályán dolgozik és mentőzik, erről a Szabad Európa Szelfi című podcastjében beszélt.

Zacher szerint ő maga nem szokott ezeknek a betegeknek olyan felelőtlen ígéreteket tenni, mint Orbán Viktor, aki korábban arról beszélt, hogy mindenkit meggyógyítanak, aki megbetegszik. Ő azt ígéri, hogy mindent megtesz a gyógyulásukért.

A podcastből, amit itt hallgathat meg kiderül többek között még, hogy

  • Zacher Gábor nem számolja, hogy naponta hány embert tesz lélegeztetőgépre,
  • kellett már arról dönteni a kórházakban, hogy két beteg közül kit érdemesebb gépre kötni (Bergamo-dilemma),
  • az ő kórházukban covidosoknak fenntartott 120 ágynak már nem mindegyike foglalt,
  • az egészségügyi dolgozók túlterheltek, ő márciusban 380 órát dolgozott,
  • helyteleníti, hogy kizárják a sajtót a kórházakból,
  • milyen választási kampányra számít,
  • milyen volt fideszes politikusnak lenni az 1990-es években,
  • mit gondol Petry Zsolt ügyéről.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!