szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A közvélemény-kutató március végi felmérésében megkérdezettek több mint kétharmada szerint az egészségügyi ellátórendszer az összeomlás szélére került.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A FideszKDNP szimpatizánsainak 85 százaléka inkább elégedett volt márciusban azzal, ahogyan addig a kormány kezelte a járványt, addig a szocialista kötődésűek 91, a jobbikosok 81, a DK-sok 92, míg a momentumosok 80 százaléka szerint nem voltak megfelelőek az intézkedések  derül ki a Publicus Intézetnek a Népszava felkérésére március végén készített felméréséből.

A kormánypárti érzelműek 83 százaléka szerint a kormány jól szervezte meg az oltásokat, míg az ellenzékiek 77 százaléka szerint nem működött a rendszer. Hasonlóan vélekedtek az oktatásról a megkérdezettek: a jobboldali szavazók 83 százaléka elégedett volt, a baloldaliak nagyjából hasonló aránya nem.

A gazdasági jellegű intézkedésekről viszont kevésbé oszlott meg az emberek véleménye:

a fideszesek negyedének nem tetszettek a kormányzati intézkedésekkel, például a nehéz sorsú ágazatok támogatása, vagy a táppénz kezelésével kapcsolatban.

Az aktív korú lakosság nagy többsége szerint a kormány nem kezelte jól gazdasági problémákat a vészhelyzet alatt, még az inaktív korúak közel fele is hasonlóképpen vélekedett.

Március utolsó harmadában, a mintavétel időpontjában az összes megkérdezettnek több mint kétharmada úgy vélte, hogy az egészségügyi ellátórendszer az elkövetkező hetekben össze fog omlani, vagy ha összességében bírni is fogja a nyomást, az egyes kórházakban, régiókban nagyobb problémák léphetnek fel.

A kérdőíves felmérés idején majdnem minden második megkérdezettnek akadt olyan ismerőse, aki bár regisztrált, még nem kapott értesítést az oltásról, és minden harmadik válaszadó ismert olyan idős, krónikus betegséggel küszködő embert, aki hiába regisztrált, a felmérés elkészítéséig oltást nem kapott.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!