szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

A szokásos 115–120 ezer helyett 86 ezren próbáltak nyelvvizsgázni tavaly. Ennek csak az egyik oka a járvány, a diplomák nyelvvizsga nélküli kiadása sokkal fontosabb szerepet játszhatott a csökkenésben.

Tavaly 86 ezren próbálkoztak a nyelvvizsga-bizonyítvány megszerzésével, míg egy átlagos évben 115–120 ezren vizsgáznak – derül ki az Oktatási Hivatal adataiból, amelyeket a Világgazdaság ismertetett.

A 86 ezer nyelvvizsgázó közül tavaly 59 ezren kaptak nyelvvizsga-bizonyítványt, míg egy évvel korábban 124 ezer próbálkozóból 82 ezren vizsgáztak sikeresen. A legtöbben angol, illetve német nyelvből voltak sikeresek.

Rozgonyi Zoltán, a Nyelvtudásért Egyesület elnöke, az Euroexam vizsgaközpont vezetője arról beszélt: bár a járvány miatt sokkal többen tanulnak nyelvet otthon, mint eddig, a tanulók többsége kiegészítő lehetőségként tekint erre, elsődleges választásuk továbbra is a személyes oktatás marad. Azt is hozzátette: a diplomaszerzéshez kapcsolódó nyelvvizsga-követelmény alóli felmentés tavaly csak egyszeri volt, így idén nem kapják meg diplomájukat a felsőoktatásban tanulók, ha nincs meg a nyelvvizsgájuk. A kormány tavaly áprilisban még arról beszélt, hogy 75 ezer korábban beragadt diplomát küldtek ki, szeptemberre már 115 ezerről volt szó.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!