szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Önmagával számháborúzik a kormány, ha a nyelvvizsga nélkül megküldött diplomákról van szó. Palkovics László tavasszal 75 ezer beragadt diplomáról beszélt, de őszre már 115 ezer kiállításával büszkélkedik az innovációs minisztérium. A tárca végül 137 ezer új diplomás munkavállalóra számít, Orbán Viktor viszont több mint 150 ezerre.

Szeptember végére 115 ezer kiállított diploma lett abból a 75 ezer, nyelvvizsga hiányában beragadt diplomából, amiről Palkovics László miniszter áprilisban beszélt – derül ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közleményéből. A koronavírus első hulláma idején indított Gazdaságvédelmi Akcióterv első intézkedései között szerepelt, hogy akik 2020. augusztus 31-ig záróvizsgát tettek, nyelvvizsga nélkül is átvehetik diplomájukat.

A kötelezettség elengedésének nyomán az egyetemek a tárca szerint csütörtökig mintegy 115 ezer diplomát állítottak ki, ezekből 102 ezret már megküldtek az érintetteknek.

A további okiratok is készülnek, az ITM szerint a könnyítés miatt több mint 137 ezer új diplomás jelenhet meg a munkaerőpiacon. Ez viszont némileg alacsonyabb szám annál, mint amiről Orbán Viktor miniszterelnök ír abban a levélben, amit a postai úton megküldött diplomák borítékjaiba csempészett bele. Orbán szerint ugyanis több mint 150 ezer új diplomás munkavállaló jelenik meg a munkaerőpiacon a kormány intézkedéseinek hála.

Elbuktak a nyelviskolák 20-30 ezer diákot a diplomák kiadása miatt

A járvány miatt a nyelviskolákban tanulók száma drasztikusan csökkent, és még mindig nem érte el a korlátozások előtti szintet, a diplomák kiadása miatt ráadásul tízezreket veszített el a piac.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Agüero lekezelően megragadta az asszisztensnő vállát, mégsem büntetik meg

Agüero lekezelően megragadta az asszisztensnő vállát, mégsem büntetik meg

Egyedülálló emlékművet kaphatnak a fővárosban a háborúkban megerőszakolt nők

Egyedülálló emlékművet kaphatnak a fővárosban a háborúkban megerőszakolt nők

Elhagyta a várost a miskolci medve

Elhagyta a várost a miskolci medve