szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Lánczi András a Mandineren szállt bele a főpolgármesterbe annak egy korábbi posztja miatt.

Szakdolgozatomat a választói magatartásról írtam, szerintem elég jól sikerült, nyertem vele versenyt, de nyilván ezt majd a propagandasajtó szakértői eldöntik helyettem, hisz ők jobban tudják. Aztán tanítani kezdtem az egyetemen, látom, gondot okoz annak feldolgozása, hogy miként lehettem ilyen fiatalon adjunktus, hát nem is tudom, talán kérdezzék meg az általam egyébként sokra tartott Lánczi Andrást, aki kinevezett. Küldjek telefonszámot, vagy megvan?

– írta Facebook-oldalán május 14-én a főpolgármester, amire Lánczi András, a Corvinus Egyetem rektora most véleménycikkben reagált a Mandineren.

Azt írja, „Karácsony Gergely pontosan annyi támogatást és bizalmat kapott, mint bármilyen más fiatal és – valljuk meg – alulfizetett oktató”. Elmeséli, hogy 2004-ben ő vette fel az egyetem Politikatudományi Tanszékére azzal az ígérettel, hogy megoldja a módszertani képzési feladataikat. Karácsony ekkor már PhD hallgató volt az egyetem Szociológia Tanszékén. „Minden arra utalt, hogy tudományos pályára készül, ebbe beleillett a Mediánnál töltött gyakorlati tevékenysége, a Norvég Alapban végzett kutatói munkája” – fogalmaz Lánczi, majd úgy folytatja, hogy 2012-ben lejárt az a nyolc év, amit az akkori törvény előírt, miszerint csak az alkalmazható egyetemen, aki maximum ennyi idő alatt megszerzi a doktori címet. Ő viszont ezt nem teljesítette, ezért 2012-ben személyesen közölte vele, hogy emiatt az egyetemi állását meg kell szüntetnie. Szerinte mivel Karácsony továbbra is azt állította, hogy a doktori dolgozatának már nincs sok híja, azt ajánlotta neki, hogy menjen el fizetés nélküli szabadságra és nyújtsa be a doktoriját. "Két további év alatt erre nem került sor, ekkor jogilag is megszüntettük a munkaviszonyát” – teszi hozzá.

Lánczi kiemeli, hogy szerinte az az egyetem minden támogatást megadott a főpolgármesternek,

de ezzel a lehetőséggel ő nem tudott élni. Úgy távozott az egyetemről, mint aki képtelen az elvárt teljesítményeket elérni.

A rektor nem hagyja szó nélkül a főpolgármester idegen nyelvi felkészültségét sem. Azt írja, „a kommunista évek egyik máig érzékelhető hatása, hogy nagyon rossz még egyetemi szinten is az idegen nyelvek ismerete. Karácsony Gergely ennek kitűnő példája, de nincs egyedül”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Új mozgalmat indít Karácsony Gergely

A miniszterelnöki előválasztáson induló Karácsony Gergely arról beszélt, a demokrácia összeomlott Magyarországon, de nem bosszúra, hanem jóvátételre van szükség.