szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Magyar Orvosi Kamara örül, hogy a kormány hosszú idő után hozzá akar látni az ellátórendszer szerkezetének meghatározásához, de ha már ennyit vártak, akkor pár héten már nem múlik semmi.

A Magyar Orvosi Kamara elnöksége a sajtóból értesült arról, hogy az Emmi vezetése a Szakmai Kollégium tagozataitól 4 napos - vagyis két munkanapos -  határidővel kért javaslatot arra, hogy szakmájukban országos lefedettségben milyen kapacitással és geográfiai elhelyezkedéssel hány fekvő- és járóbeteg intézményre van szükség.

A levelet Kunetz Zsombor egészségügyi elemző hozta nyilvánosságra pénteken, aki ez alapján kórház és szakrendelő bezárásokat vizionált, az Emberi Erőforrások Minisztériuma viszont azt állítja, ez csak a szükségleteket felmérő szokásos évi körlevelük,

ez soha nem eredményezett kórházbezárást és most sem fog!

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) azt írta, ők többször tettek már javaslatot az ellátórendszer komplex átalakítására, most nem kaptak felkérést a munkában való közreműködésre. Eddigi ismereteik alapján azt írták,

Örülünk annak, hogy a kormány hosszú idő után hozzá akar látni az ellátórendszer szerkezetének meghatározásához. Ugyanakkor ezt a tervezési metodikát nem tartjuk sem célravezetőnek, sem eredményesnek. A két munkanapos határidő jelzi a kérés komolytalanságát. Ha évtizedeket tudott várni az ellátórendszer átalakításának tervezése, akkor pár héten már semmi nem múlik: egyértelmű feladatkiosztás mellett megfelelő időt kellett volna adni a Kollégiumnak a megalapozott javaslatok kialakítására.

A Kamara szerint szakértőket is be kellett volna vonni a munkába, enélkül ez csak "látszat-konzultációnak, felelősség-áthárításnak tekinthető." Az elnökség szerint a kollégium tagozatai ilyen ütemű és volumenű terv elkészítésére nem alkalmasak, és a módszer sem jó, hiszen ha egyes szakmák önállóan tervezik meg a szükséges kapacitásokat, akkor az a jelenlegi struktúra konzerválásához, bővítéséhez vezet,

nem pedig egy átláthatóbb, igazságosabb, korszerűbb szerkezethez.

Szerintük pontosabb megrendelésre lett volna szükség, meg kellett volna határozni az átalakítás céljait.

A MOK szerint a szerkezeti átalakításnak a következő céljai lehetnének:

  • Az ellátórendszer szerkezetének hozzáigazítása a megváltozott technológiai környezethez, a megváltozott morbiditási mutatókhoz és megváltozott lakossági attitűdhöz;
  • Fenntarthatóbb intézménystruktúra kialakítása a lakosságközeli ellátások erősítésével;
  • A területi hozzáférési egyenlőtlenségek kiegyenlítése, az igazságos hozzáférés javítása;
  • Tiszta, egyértelmű betegutak kialakítása;
  • Az ellátórendszer adaptivitásának, szerkezeti rugalmasságának javítása.

A kamara hangsúlyozta, hogy a változások előkészítésénél figyelembe kell venni az egészségügyi dolgozók lelki, mentális állapotát, és a szolgálati jogviszony törvény elvarratlan szálai miatti feszültségeket.

Egy most kierőltetett, konszenzus nélküli átalakítás hatására egészségügyi dolgozók tömege fogja elhagyni a közszolgáltatást, de akár az országot is.

A MOK szerint az egészségügyi rendszer szerkezetét és működését is át kell alakítani, de ez csak úgy lehet sikeres, ha előkészítése szakmai és társadalmi konszenzuson alapul.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!