szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Dézsi Csaba András szerint bonyolultabb a kérdés annál, hogy eladják vagy sem a lakásokat, de a Böröcz László féle javaslatról nem érdemes még tárgyalni sem.

Nem tartja tárgyalásra alkalmasnak a fideszese Böröcz László önkormányzati lakások kedvezményes kiárutítására lehetőséget teremtő törvényjavaslatát Dézsi Csaba András, Győr kormánypárti polgármestere sem, akit az ugytudjuk.hu kérdezett a témában.

Dézsi nem az első kormánypárti városvezető, akinek nem tetszik a javaslat, aminek értelmében akár már a lakás értékének 30 százalékáért meg lehetne vásárolni az önkormányzati ingatlanokat a bennük élőknek. Többen is az önkormányzati ingatlanvagyon elherdálását látják benne, illetve a megfizethető lakhatás ellehetetlenítését.

Marhaságnak nevezte az önkormányzati bérlakások megvásárlásáról szóló fideszes törvényjavaslatot egy fideszes polgármester

A benyújtott törvényjavaslat szerint a bérlőknek a legrosszabb esetben az ingatlan értékének a 30 százalékát kell kifizetniük. Ha egy összegben rendezik, akkor még olcsóbb lehet.

Dézsi szerint ugyanakkor a kérdés bonyolultabb.

Messze nem arról szól a kérdés számomra hogy akkor adjuk el az összes lakást vagy ne?

A polgármester szerint léteznek olyan szociális bérlakások, amelyek lakói már nem tekinthetőek szociális bérlőnek. Akár több generációval ezelőtt kaphatta a családjuk szociális alapon az ingatlant, amit csak megörököltek, de már nem szorulnak rá. Ezeknél az a kérdés szerinte, hogy ki viselje a felújítási terheket, ebben az esetben,

ha eladjuk a lakásállomány egy részét, akkor bizonyos esetekben tehertől szabadulunk meg, mert az ilyen lakás soha nem kerül vissza használatba az önkormányzathoz.

A polgármester azt javasolta, hogy ahol egy társasházban 50 százalék fölötti az önkormányzati tulajdon aránya, ott próbálják megszerezni a teljes tulajdonjogot, viszont ahol csak kisebbségi tulajdonosok, ott inkább adják el, a bevételből pedig újítsák fel a tulajdonukban maradókat. Megjegyezte ugyanakkor, hogy bizonyos bérlakások eladásának inkább hátrányai lennének a jövőre nézve.

Dézsi Csaba András beszélt még a lapnak arról is, hogy a győri önkormányzati lakásokban be kellene vezetni a közös költség fizetését.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!