szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A tervezet szerint a segélyhívások az ügyeleti centrumok helyett a mentőszolgálat központi számára futnának be.

A Népszava birtokába jutott dokumentum szerint 2022 januárjától az Országos Mentőszolgálat irányítása alatt működtetnék az addigra alaposan átszabott orvosi, alapellátási ügyeletet.

A lap úgy tudja, hogy az új rendszer próbája Hajdú-Bihar megyében július elsejétől indulna, és ha az első 30 napban sikeres lesz,

úgy az OMSZ megkezdi az orvosok és mentőtisztek toborzását az új feladatokra.

„Országosan egységes ügyeleti és sürgősségi rendszer kialakításán dolgozunk” – közölte a lappal az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) kommunikációs igazgatója, Győrfi Pál.

A Népszava szerint a tervezetben az is benne van, hogy a páciensek segélyhívásai a mostani ügyeleti centrumok helyett a mentőszolgálat központi számára futnának be. A diszpécser itt egy alapos kikérdezés után döntene a beteg további ellátási lehetőségeiről. Az azonnali segítségre szorulókért mentőt küldhet, de ha a páciens járóképes, akkor egy ügyeleti pontra adhat neki időpontot.

A változtatásnak az a lényege a lap szerint, hogy

a korábbinál kevesebb helyen működne orvosi ügyelet és ott is, ahol megmarad, a jelenlegi három fős stábok helyett egyetlen mentőtiszt, vagy kiterjesztett hatáskörű ápoló fogadná az ellátásra szorulót.

A tervezetben szerepel az is, hogy a háziorvosokat is bevonnák az ellátásba, ők este 22 óráig látnák el egyes helyeken a készenléti feladatokat.

Békássy Szabolcs, a háziorvosok országos kollegiális szakmai vezetője azt mondta a Népszavának, hogy nem ismer olyan szakmai koncepciót, amely a háziorvosokat az ügyeletekben való részvételre kötelezné. Azt is mondta, hogy “az ügyeleti ellátásban való részvételt kizárólag a háziorvos és a helyhatóságok feladatellátási szerződése szabályozhatja”, ám “vitathatatlan, hogy az ügyleti ellátás racionalizálása megkerülhetetlen”, de nem a háziorvosok kötelező részvételével.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!