Tetszett a cikk?

Ez az e heti HVG ajánlója.

Ki gondolta volna egy évvel ezelőtt, hogy a csengeri P. Marika könnyebben jut be a legelegánsabb zürichi bank exkluzív tárgyalására, mint földijei a Béke úti Virágh sörözőbe egy nagyfröccsre? Lapszámunk megjelenése hetében telik ki tizenkét hónap, amióta a koronavírus-járvány által ránk erőltetett keretek közt élünk. A tranzitzónák lezárásával indult a hullámvasút 2020. március 1-jén, és ha a magyar hatóságok nem éheztették volna a kérelmük elbírálására váró menekülteket, azt is mondhatnánk, hogy

tranzitzónává változott az egész ország. Lezárva minden kapu, és Pintér Sándor dönt, mit tehetünk, mit nem.

Jövő hétfőn, március 1-jén kifutnak az aktuális korlátozások, de komoly enyhítésre ne számítson senki. Magyarország rovatunkból kiderül, hogy egyes kórházakban rosszabb most a helyzet, mint volt ősszel. A Covid-betegek ápolására rekvirált gyerekosztályon alig száradt meg a visszarendezést megelőző tisztasági festék, újra fertőzöttekkel teltek meg a termek. Orbán Viktort mégsem a járványadatok foglalkoztatják, ő arra várja a választ a népétől, mennyi kockázat és mellékhatás éri a politikai jövőjét, ha újra meghosszabbítja a korlátozásokat. Mint Gazdaság rovatunk bemutatja, a kormányfő arról már nem konzultál a nemzettel, mire költse el az uniós helyreállítási alapból az országnak jutó pénzesőt.

©

Nyitnának a választók felé az ellenzéki pártok is, ha nem korlátozta volna mozgásukat a kétharmados többség. Ahogy a Fókuszban rovatból kiderül, úgy kéne az egyes politikai erőknek megmutatniuk magukat, hogy választási indulásuk feltételeit a Fidesz diktálja számukra. Az okoz most feszültséget, hogy a Momentum komolyan venné a politikai versenyt, és korrupcióellenes éllovasként igyekszik pozicionálni magát – ha már eddig nem voltak tűzközelben, és Hadházy Ákos is összeveszett már rajtuk kívül mindenkivel.

Az ellenzéket sújtó korlátozásokból viszont még előnyt is faraghatnak az érintettek – jósolja Tóta W. Árpád a Vélemény rovatban. Baj lesz abból, ha a kormánypárti szavazók azt látják, a túloldalon megnyitott a svédasztalos büfé, nekik meg jut a járvány alatt is működő közüzemi menza.

A Fidesz-híveknek le kell például nyelniük Kósa Lajost, aki P. Marika oldalán egyfajta Chaplin-karakterként tipegett be Zürichbe, persze a csavargó szerethető vonásai nélkül.

A Magyarország rovatban bemutatott vallomásokból kiderül, nem csak Kósa hitte el a neki előadott milliárdos örökséget, ő is elhitette a csengeri nővel, hogy az abszolút rendben van, ha a neki tartozó emberek Marikán keresztül róják le adósságukat. És lám, ha a nő nem is, Polt Péter bevette a mesét.

A kormány egyelőre csak a keresztényi erkölcsön enged lazítani, az egyházak kitöméséből nem enged, bizonyítja a Ténytárban közölt ábra. És ha már erkölcsbajnokok: felbukkan a színen Szájer József, aki az alaptörvény álszentségén kívül hátrahagyta az országnak az 1222-es Aranybulla újraírását. A Szellem rovat írásából kiolvasható a kormányzati szándék: azt bizonygatják, jogállamból is öregebb Magyarország, mint a többi furkó a kontinensen. Lassan el is hiszi az ember, hogy nem volt 800 éve más Európában, csak jogászkodásban élenjáró magyar főurak, a vagyonbevallásukból kimaradt jószágot rejtő svájci bankok, valamint nyugati hódításaikról rugalmas visszavonulási lehetőséget biztosító ereszcsatornák.

Ebből a Kárpát-medencei tranzitzónából nem csak a szabadságvágy késztethet szökésre, ahogy azt Portré rovatunk alakja, Piri Kati elmeséli. Az apja egyszerűen a szegénységből akart kitörni. Milyen jó lenne, ha nem kellene újra meg újra elhagyni az országot Ausztria felé a boldogulás reményében.

GERGELY MÁRTON

vezető szerkesztő

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meghalt Fülöp  – a brit monarchia elvesztette a mesebeli hercegét

Meghalt Fülöp – a brit monarchia elvesztette a mesebeli hercegét

Szokott zöld színű zöldséget enni? Lehet, hogy kellene

Szokott zöld színű zöldséget enni? Lehet, hogy kellene

Szlovénia enyhít a lezárásokon

Szlovénia enyhít a lezárásokon