szerző:
MTI

Már elkészült a pályakezdők foglalkoztatását elősegítő startkártya mintapéldánya -közölték a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztériumban.

A kártyát, amely az adókártyához hasonlít, a pályakezdő fiatalok válthatják majd ki, az október 1-jétől hatályos, a Magyar Közlöny július 5-i számában közölt törvénymódosítás szerint. A kártyán az adóazonosító jel, a pályakezdő neve, személyes adatai, a kiállítás és az érvényesség ideje szerepel, s az adóhatóságnál váltható majd ki.

A kártya a kiváltásától számított két évig érvényes, figyelembe véve azt is, hogy a fiatal 25 év, felsőfokú végzettségnél 30 év alatti legyen. A kedvezményt ugyanis csak az ennél fiatalabbak vehetik igénybe, a törvénymódosítás szerint ők számítanak pályakezdőknek.

A startkártya két éves érvényességi ideje alatt a fiatal több munkaadónál is dolgozhat, azaz több munkaadó is érvényesítheti a járulék kedvezményt. A foglalkoztatónak nem kell kifizetnie a fiatal után a tételes egészségügyi hozzájárulást, a 29 százalékos társadalombiztosítási, a 3 százalékos munkaadói járulékot. Ehelyett az első évben a bruttó munkabér 15 százalékos, a második évben 25 százalékos mértékét fizeti járulékként.

A kedvezményt a minimálbér másfélszereséig, felsőfokú végzettségűeknél annak kétszereséig érvényesítheti a foglalkoztató. Az új forma a pályakezdőknél a január 1-jétől hatályos kedvezményeket váltja fel. Az év elejétől van lehetőség arra, hogy a foglalkoztatás társadalombiztosítási járulékköltségeit a felére csökkentsék, ha a munkáltató pályakezdőt, gyes, gyed, gyet vagy ápolási díj után munkát vállalót, illetve ösztöndíjast alkalmaz. Ötven év feletti munkanélküliek felvétele esetén akár a teljes járulékköltség megtakarítható.

A jelenleg még hatályos forma szerint azok a fiatalok számítanak pályakezdőnek, akik 25 év alattiak. A munkaadónak az 50 százalékos társadalombiztosítási járulékkedvezményért legalább egy éves foglalkoztatást kell vállalnia, ebből az időszakból háromnegyed évig jár a kedvezmény, a további időszak kedvezmény nélküli foglalkoztatás. A kedvezmény jelenleg a legfeljebb 90 ezer forintos bruttó keresetre számított járulék 50 százalékáig vehető figyelembe.

A jelenlegi szabályok külön rendelkeznek az ösztöndíjasokról, ez továbbra is fennmarad bizonyos különbséggel. Ennek lényege, hogy a kiváltott startkártya érvényessége alatt az ösztöndíjas foglalkoztatója is a 15, illetve a 25 százalékos járulékfizetésre lesz jogosult. Ebbe a kategóriába azok a pályakezdők tartoznak, akik 30 év alattiak, és felsőfokú iskolájukat legfeljebb 2 éve fejezték be.

Számukra ösztöndíjként legalább a minimálbért kell fizetni, önálló munkakörrel nem bízhatók meg. Foglalkoztatásuk célja, hogy a kijelölt szakmai segítő révén szakmai és munkatapasztalatra tegyenek szert. Ez a számukra kidolgozott egyéni program alapján történik, s az ösztöndíjas foglalkoztatás eredményeit a munkáltató ajánlólevélben foglalja össze. Ez ajánlás lehet más munkáltató részére.

Az ösztöndíjast alkalmazó munkáltatót is megilleti jelenleg az 50 százalékos társadalombiztosítási kedvezmény, illetve október 1-jétől a 15 valamint a 25 százalékos járulékfizetés. A törvénymódosítás külön rendelkezik arról, hogy miként érvényesíthetők az új szabályok azok számára, akik jelenleg a még hatályos kedvezményeket veszik igénybe.

MTI Karrier

Mire számíthatnak a pályakezdő diplomások?

Javultak a pályakezdő diplomások elhelyezkedési esélyei a felsőoktatási expanzió kezdete óta, a diplomások bérelőnyének növekedése 2000 után ugyanakkor megtorpant - állapítja meg az MTA Közgazdaságtudományi Intézete két kutatójának kedden ismertetett tanulmánya, amelyben túlképzési tüneteket vették górcső alá 1995 és 2004 között.

Publicus: Karácsonynak lenne a legtöbb esélye megszorongatni Tarlóst

Publicus: Karácsonynak lenne a legtöbb esélye megszorongatni Tarlóst

Nemcsak sebességet, hangerőt is mérnek az új szupertraffipaxok

Nemcsak sebességet, hangerőt is mérnek az új szupertraffipaxok

Úgy tűnik, a NAV-nál nem éri el az ingerküszöböt a ferencvárosi parkolási botrány

Úgy tűnik, a NAV-nál nem éri el az ingerküszöböt a ferencvárosi parkolási botrány

Öngyilkosságot követhetett el egy rendőr a záhonyi határrendészeten

Öngyilkosságot követhetett el egy rendőr a záhonyi határrendészeten

Ez váltja az Androidot: 60%-kal gyorsabb, más gyártók is átállhatnak a Huawei új rendszerére

Ez váltja az Androidot: 60%-kal gyorsabb, más gyártók is átállhatnak a Huawei új rendszerére

Nagyon megugrott a bedrogozott sofőrők száma

Nagyon megugrott a bedrogozott sofőrők száma