szerző:
hvg.hu

Ahogyan egyre jobban körülvesz minket a digitális technika, egyre több dologra kell odafigyelni, hogy a nem megfelelő használattal ne veszélyeztessük saját egészségünket. Igaz ez a munkavégzésre is, elég csak a billentyűzet okozta ínhüvelygyulladásra gondolni. Az alábbiakban összeszedjük a leggyakoribb veszélyforrásokat.

Fejfájást és homályos látást
okoz a rosszul beállított monitor
© sxc.hu
Az elmúlt évtizedben az emberiség egyre inkább függővé vált a technikától, napjainkban pedig már százával jelennek meg a különféle tanulmányok, amelyek az egyes eszközök – mobiltelefon, mikrohullám, stb. – veszélyeire hívják fel a figyelmet. Legalább ennyi vizsgálat eredményét is közzéteszik azonban, amelyek cáfolják a korábban megjelent felfedezéseket. Az alábbiakban olyan jótanácsokat teszünk közzé, amelyek a legutóbbi kutatási eredményeken alapulnak, annak érdekében, hogy a minimálisra csökkenjenek a technikai eszközök okozta negatív hatások.

Anna Lee, a WorkReady fizikoterapeutája szerint a számítógéppel összefüggő egészségügyi panaszok a fájó nyaktól kezdve az ínhüvelygyulladáson át a rossz keringésig terjednek.

„A nyak és a kar eleinte szinte észrevétlen tüneteket produkál, s leginkább csak akkor jelentkezik az enyhe fájdalom, amikor az ember dolgozik, majd a munka végeztével abbamarad”- írja Lee, az Ausztrál Fizikoterápiás Szövetség (Australian Physiotherapy Association) weboldalán. „Ha a megterhelés továbbra is fennáll, károsodhatnak az izmok és az ízületek is.”

A szakértőnő szerint a problémák a rosszul beállított íróasztal vagy irodai szék következményeként léphetnek fel, de gondot jelenthet a billentyűzet és a monitor helytelen elhelyezése is.

„Megelőző megoldásként érdemes az ujjakat és a vállakat körülbelül húszpercenként megtornáztatni” – tanácsolja Lee. „Érdemes a nap folyamán találkozókat, megbeszéléseket beiktatni, hogy ezek a gép előtt való folyamatos ülést. Otthon sem célszerű egy óránál tovább egy helyben ülni, érdemes néha felállni egy kicsit.”

Ha valaki az irodában is laptopot használ, érdemes egy különálló monitort és egy külön billentyűzetet csatlakoztatni a géphez, ugyanis a noteszgépek klaviatúrája és kijelzője a legritkább esetben passzol ergonomikusan a felhasználó adottságaihoz.

Mobil eszközök, szemproblémák (Oldaltörés)

Alan Hedge a New York-i Cornell egyetem ergonómia tanszékének professzora a mobil eszközökhöz – telefon, PDA – dolgoz ki biztonságos felhasználási útmutatót. Véleménye szerint az ilyen készülékek vásárlásakor olyan modelleket érdemes választani, amelyeknek jó minőségű kijelzője, s kényelmes billentyűzete van. Az érintőpálcikás eszközök még jobbak, mert ezeknél kisebb az ismétlődő megerőltetés miatt kialakuló sérülések kockázata.

„Nem szabad túl sokat billentyűzni hüvelykujjal, ennek az ujjnak a szalagjai ugyanis érzékenyebbek, sérülékenyebbek” – magyarázta a professzor. „A kézi készülékek szépsége, hogy ezeket sokkal könnyebb kényelmesen tartani, így ezek használata nem veszélyezteti a vállat és a nyakat. Azonban ha valaki az e-mailjei nagy részét mobil készülékről írja, érdemes beruházni egy csatlakoztatható billentyűzetbe.”

A számítógép használata a szemeket is megviseli. Peregrein Horton az Ausztrál Optikus Egyesület képviselője szerint egyre több azoknak a száma, akik a monitorokra fogják a szemük romlását.

„Az emberek azt hiszik, hogy a monitortól romlik a szemük, valószínűbb azonban, hogy már évek óta probléma van a látásukkal, csak a képernyő apró betűit nézve több lehetőségük van észrevenni a változást” – mondta Horton.

A myopiát, vagyis a rövidlátást súlyosbíthatja, ha rendszeresen egy közeli tárgyra – például egy monitorra – kell fókuszálni. Horton szerint azonban – a közhiedelemmel ellentétben – a tünetek nem függnek a képernyő előtt töltött idő hosszától, amennyiben az legalább kartávolságra helyezkedik el a felhasználótól. Intenzív használat azonban fárasztja, száríthatja a szemet, s fejfájást és homályos látást idézhet elő.

„Ezek a tünetek azért lépnek fel, mert munkavégzés közben az ember koncentrál, ilyenkor pedig rendszerint kevesebbet pislog” – magyarázta Horton. „Ehhez hozzájárul, hogy a légkondicionált irodák levegője is meglehetősen száraz, s ez súlyosbíthatja a helyzetet. Ha valaki rendszeresen dolgozik számítógéppel, időnként pihentesse a szemeit, nézzen ki az ablakon, vagy nézze végig a képeket a falon.”

Ha a monitor vibrálása a zavaró tényező, érdemes a frissítési rátát magasabbra állítani, magasabb frekvencián ugyanis ez kevésbé észlelhető.
hvg.hu Karrier

A munkahelyről távozni is stílusosan kell

A legtöbb ember legszívesebben felgyújtaná volt munkahelyét az utolsó munkanapján. Ahelyett azonban, hogy a főnökre ráborítanánk az íróasztalt, érdemes egy kicsit megnyugodni és elegánsan, emelt fővel távozni.

MTI Karrier

Egyre fantáziadúsabban indokolják a munkahelyi lógást

Egyre gazdagabb az amerikaiak fantáziája, ahogy egyre több a "hirtelen" munkahelyi hiányzás. Egy év alatt 35-ről 43 százalékra emelkedett a valójában nem beteg, ám beteget, vagy mást kifogást jelentő alkalmazottak száma. Az állítólagos problémák sokszor már-már a szürrealitás határait súrolják

hvg.hu Karrier

Az érzelmek elfolytása csökkenti a munkahelyi teljesítményt

Mindenki szeretne kompetensnek és hozzáértőnek tűnni a munkahelyén, miközben a kollégáival is jól kijön. Emellett mindenki szeretné érezni, hogy számíthat a körülötte lévők támogatására a bosszantó munkatársakkal szemben. Ehhez azonban érzelmi intelligenciára is szükség van egyéni és vállalati szinten egyaránt.

hvg.hu Karrier

Ki kicsoda a munkahelyi állatkertben?

Az igásló, a makacs öszvér, a kényeskedő macska, a játékos fóka és a papagáj mind megtalálható a munkahelyen, a különböző személyiségű kollégák képében. Az alábbi útmutatóból kiderül, hogy melyik állatra milyen tulajdonságok jellemzőek.

MTI/hvg.hu Hírkereső

A jobb munkahelyen jobban dolgoznak az emberek

A családbarát munkahely pályázat magyarországi gyakorlatát is bemutatta Simonyi Ágnes a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium helyettes államtitkára a brit EU elnökség közelmúltban megtartott londoni szakmai konferenciáján.

hvg.hu Karrier

Az első 100 nap titkai új munkahelyen

Az első közel három hónap az új munkahelyen óriási gyakorlati és szimbolikus fontossággal bír. Cikkünkből megtudhatják, melyek a legfontosabb fázisok ez alatt az idő alatt.

hvg.hu Karrier

Állásmegtartó tippek új munkahelyre

Általában 3 hónapos próbaidő áll az újoncok rendelkezésére, hogy beilleszkedjenek a szervezeti kultúrába, s elsajátítsák az adott vállalatnál bevett gyakorlatokat. Az alábbi tippek segítségével bebetonozhatod újonnan megszerzett pozíciódat.

hvg.hu Karrier

Ha a munkahelyen romlik a hangulat

Egy ideje nem úgy alakulnak a dolgok az irodában, mint ahogy kellene. Nem beszélnek egymással a kollégák, apróságok vezetnek veszekedéshez, mindenki kellemetlenül érzi magát a környezetében. A konfliktusok helyes menedzselésével azonban még egy ilyen nehéz helyzetből is ki lehet kerülni.

Buffon az angol másodosztályban köthet ki

Buffon az angol másodosztályban köthet ki

A Facebook társalapítója szerint rémisztő dolog van készülőben

A Facebook társalapítója szerint rémisztő dolog van készülőben

Gazdag külföldieket csábítana Szaúd-Arábia, de igen komoly ennek az ára

Gazdag külföldieket csábítana Szaúd-Arábia, de igen komoly ennek az ára

Weber szerint a megválasztása az EU demokratizálását jelentené

Weber szerint a megválasztása az EU demokratizálását jelentené

Bugár Béla lemondana, ha a Most-Híd nem kerül be a parlamentbe

Bugár Béla lemondana, ha a Most-Híd nem kerül be a parlamentbe

A pop királya és a legismertebb gyerekmolesztáló - 10 éve halt meg Michael Jackson

A pop királya és a legismertebb gyerekmolesztáló - 10 éve halt meg Michael Jackson