szerző:
MTI

Meredeken drágul a lakásfelújítás Nagy-Britanniában, az alapanyag-drágulás mellett elsősorban azért, mert most már tömegével mennek haza az EU-bővítés után százezrével beözönlött, magas szakképesítésű kelet-európai mesteremberek - áll egy vezető londoni ingatlanpiaci elemző cég jelentésében.

Az Okleveles Ingatlanszakértők Királyi Intézetének felmérése szerint az elmúlt két évben átlagosan 20 százalékkal drágultak a lakóingatlanok tatarozási és egyéb állagjavító munkálatai, mert gyorsan apad a kelet-európai építőipari szakmunkások száma. A bővítés után Nagy-Britanniába érkezett keleti EU-munkavállalók tömeges hazavándorlására más nagy londoni elemző cégek is felhívták a figyelmet.

A londoni Institute for Public Policy Research (IPPR) kutatóintézet által a 2004 májusában EU-taggá vált nyolc ország - Magyarország, Csehország, Szlovákia, Lengyelország, Szlovénia és a balti köztársaságok - munkavállalóiról összeállított, az új tagországok csatlakozásának negyedik évfordulójára időzített múlt havi felmérés szerint az EU-bővítés óta munkavállalási céllal Nagy-Britanniába érkezett kelet-európaiak fele már hazament.

Az IPPR jelentése is kiemelte, hogy a tömeges hazatéréssel együtt most már meredeken csökken az újonnan érkezett keletiek száma is, tekintettel a folyamatosan gyengülő fontra és az előrejelzések szerint recessziót kerülgető brit gazdaságra. Az intézet adatai azt mutatták, hogy a tavalyi év második felében 17 százalékkal kevesebb kelet-európai munkavállaló jegyeztette be nagy-britanniai állását, mint 2006 azonos időszakában.

A brit munkapiac iránti kelet-európai érdeklődés csökkenését hivatalos forrás is megerősítette. A brit belügyminisztérium jelentése szerint a nyolc kelet-európai tagországból az idei első negyedévben már csak 45 ezer új állásbejegyzési kérvény érkezett, a tavalyi, azonos időszakban benyújtott 52 ezer után.

Tavaly mind a négy negyedévben 50 ezer felett volt a brit munkapiacra újonnan érkező kelet-európaiak száma; a harmadik negyedben csaknem 60 ezer új munkahely-bejegyzési folyamodványt adtak be a minisztériumba.

A friss minisztériumi összesítés szerint idén januárban és februárban egyaránt 16-16 ezer, márciusban azonban már csak 12 ezer kelet-európai jelezte nagy-britanniai munkavállalását, vagyis az idei első negyedév utolsó hónapjában érkezők száma kevesebb mint fele volt az eddigi havi csúcsnak, a 2006 októberében mért 25 ezernek.

Az elmúlt két évben a tetőfedés átlagosan 26 százalékkal, a vízvezeték- és villanyszerelői szakmunka 22 százalékkal, a szobafestés 17 százalékkal drágult Nagy-Britanniában - áll a RICS legfrisebb elemzésében.

MTI Gazdaság

Euróövezet: 7,1 százalékon stagnál a munkanélküliség

Rekord alacsony szinten, 7,1 százalékon stabilizálódott a szezonális kiigazítással számolt munkanélküliség az euróövezet országaiban áprilisban – harmadik egymást követő hónapja változatlan –, és a 27 uniós tagországban is harmadik hónapja változatlan volt, 6,7 százalékon, jelentették az EU statisztikai hivatalában pénteken.

MTI Világ

Hazamennek a kelet-európaiak, megrohad a termés

A földeken fog tönkremenni az idei kerti termények, főleg az eper jelentős része Nagy-Britanniában, miután a kelet-európai EU-munkavállalók tömeges hazatérése és a mind gyérebb utánpótlás miatt egyszerűen nincs, aki leszedje a termést.

MTI Karrier

Súlyos szakmunkáshiány fenyegeti Ausztriát

Ausztriának súlyos szakmunkáshiánnyal kell számolnia a következő évtizedben, ami fékezően hathat gazdasági növekedésére is - véli az osztrák Gazdasági Kamara (WK). A szervezet szerint a kanadai mintájú bevándorlási modell lehet a megoldás.

Nehogy hazavigye a földön talált madárfiókát, óriási bajt csinálhat vele

Nehogy hazavigye a földön talált madárfiókát, óriási bajt csinálhat vele

Részben visszahozták az életbe 32 lefejezett disznó agyát

Részben visszahozták az életbe 32 lefejezett disznó agyát

Feloszlik az ExperiDance? - a társulat cáfol

Feloszlik az ExperiDance? - a társulat cáfol

Meghalt egy rab a szegedi börtönben

Meghalt egy rab a szegedi börtönben

A HIV-vírus segítségével gyógyítottak meg amerikai kutatók egy csúnya betegséget

A HIV-vírus segítségével gyógyítottak meg amerikai kutatók egy csúnya betegséget

Telekocsival hozta a drogot Magyarországra egy nő

Telekocsival hozta a drogot Magyarországra egy nő