szerző:
OS

Az európai dolgozók reálbéreinek kollektív szerződésekben megállapított emelkedése a 2006-os 2,7 százalékról 2007-ben 2,3 százalékra esett vissza – ez derül ki a Eurofound Európai Munkaügyi Kapcsolatok Megfigyelőközpontjának (EIRO) legújabb, nemrégiben megjelent adataiból.

Az európai országokat vizsgáló, fizetésemelésekről szóló éves jelentés szerint nagy eltérések mutatkoznak az egyes tagállamok között, a bértendenciák és a fizetésemelések szintjét tekintve egyaránt. A korábbi EU15 országaiban tovább mérséklődik a bérek emelkedése, míg az új tagállamok esetében egyértelmű emelkedő tendencia figyelhető meg, az átlagos béremelkedés itt közel négyszerese az EU15 országaiban mért adatoknak.

A kollektív alku fontos szerepet játszik a bérmegállapítás terén Európában. A 27 EU tagállamot és Norvégiát vizsgáló, nemrégiben megjelent összefoglaló eredményei szerint a kollektív szerződésekben megállapodott nominálbérek emelkedése az EU-ban a 2006-ban mért 5,6 százalékról 2007-ben 7 százalékra nőtt. A korábbi EU15 országaiban az átlagos béremelkedés szintje 2006-ban 2,9 százalék volt, 2007-ben ez az érték 3,1 százalékra nőtt. A 10 új tagállamban a kollektív szerződésekben megállapított átlagos béremelkedés 2006-ban 8,5 százalék volt, mely 2007-ben 10,5 százalékra nőtt.
 
Bulgáriával és Romániával együtt, a 12 új tagállamra vetítve ezek az adatok 9 százalék és 11,9 százalék. Ha viszont az inflációt is figyelembe vesszük, az EU27 országaiban a reálbérek emelkedése a 2006-os 2,7 százalékról 2007-ben 2,3 százalékra esett vissza. Az EU15-ök esetében az átlagos reálbér-emelkedés 2006-ban csupán 0,8 százalékon volt, 2007-ben pedig 0,2 százalékra esett vissza.

A 12 új tagállamban is csökkent a reálbérek emelkedése, a 2006-os 5,2 százalékról 2007-ben 5 százalékra. A 10 új tagállam esetében ezek az adatok 5 százalék 2006-ban, és 4,1 százalék 2007-ben. A vizsgált időszakban a bértendenciák és a béremelkedések szintjének különbségei jelentős eltéréseket mutatnak az egyes tagállamok között. A fizetésemelések Görögországban és Írországban például messze megelőzik az EU15 átlagát 2006-ban és 2007-ben egyaránt.

Az új tagállamok közül az olyan országokban, mint Ciprus, Málta és Szlovénia a fizetésemelések szintje alacsony. Az új EU tagállamok csoportjának átlagát a kétszámjegyű fizetésemeléseket mutató Balti államok, Bulgária és Románia nyomta fel mindkét évben.

A tendenciákat tekintve a növekedés üteme 2006 és 2007 között 18 vizsgált államban emelkedett, egy országban változatlan maradt, kilencben pedig csökkent. Az emelkedés üteme növekedett az új tagállamokban, közülük legnagyobb mértékben Lettországban, Bulgáriában és Romániában, ám csökkent Cipruson, Máltán és Szlovéniában. Az EU15 államaiban a tendencia enyhe emelkedést mutat (a legmagasabb mértékű emelkedés Svédországban és Finnországban tapasztalható). Hollandiában azonban az emelkedés szintje nem változott; Ausztriában, Belgiumban, Franciaországban, Görögországban, Olaszországban és Spanyolországban pedig esett.
 

MTI Gazdaság

Lengyelországban csökkent a munkanélküliség, bővült a kiskereskedelem

Lengyelországban júliusban tovább bővült a kiskereskedelmi forgalom, 14,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, közölték a lengyel statisztikai hivatalban. Az elemzők csak 14,0 százalékos többletet vártak. Júniusban 14,2 százalékos, tavaly júliusban 17,1 százalékos volt a többlet az egy évvel azelőttihez képest.

hvg.hu Karrier

Életveszélyes szakmák toplistája

Hat százalékkal csökkent a halálos kimenetelű munkahelyi balesetek száma az Egyesült Államokban múlt évben, 100 ezer dolgozó 3,7 százaléka halt meg így – áll az Amerikai Munkaügyi Hivatal jelentésében. Ennek ellenére vannak olyan területek, ahol a munkavállalók továbbra is az átlagosnál nagyobb veszélynek vannak kitéve, ezekben a szektorokban több halálos kimenetű baleset történik.

Újabb kínai nagyvárosokban is megjelenhetett a tüdőgyulladást okozó koronavírus

Újabb kínai nagyvárosokban is megjelenhetett a tüdőgyulladást okozó koronavírus

Összeomlott az állami áramszolgáltató a zúzmarától, Bács-Kiskunban a rendőröket is kivezényelték

Összeomlott az állami áramszolgáltató a zúzmarától, Bács-Kiskunban a rendőröket is kivezényelték

Újratervezés a pesti Harlemben: mit hoztak a felújítások?

Újratervezés a pesti Harlemben: mit hoztak a felújítások?

Tusk: Elkészült a néppárti bölcsek jelentése a Fideszről

Tusk: Elkészült a néppárti bölcsek jelentése a Fideszről

Nem fizetett a kukaholding Budapestnek, február közepéig vannak csak tartalékok

Nem fizetett a kukaholding Budapestnek, február közepéig vannak csak tartalékok

Büszkélkedik a Posta: a belföldi karácsonyi csomagok csak 2 százalékát nem vitték ki időre

Büszkélkedik a Posta: a belföldi karácsonyi csomagok csak 2 százalékát nem vitték ki időre