szerző:
MTI

Az EU-bővítés óta nem tapasztalt mélypontra süllyedt a tavalyi utolsó negyedévben a kelet-európai munkavállalók száma, akik Nagy-Britanniában próbáltak szerencsét - közölte kedden a brit belügyminisztérium.

A tárca által kiadott - a munka- és nyugdíjügyi minisztériummal együtt összeállított - friss negyedéves statisztikai elemzés szerint a tavaly decemberrel zárult három hónapban a 2004-ben uniós taggá vált nyolc kelet-európai országból - Magyarországról, Lengyelországból, Csehországból, Szlovákiából, Szlovéniából és a balti államokból - 29 ezer új munkavállaló jegyeztette be nagy-britanniai állását. Az egy évvel korábbi azonos időszakban 53 ezren érkeztek a térségből a brit munkapiacra.
 
A brit belügyminisztériumi jelentés szerint a csökkenést jórészt a lengyel munkavállalók számának zuhanása okozta: Lengyelországból 2007 utolsó negyedében még 36 ezren érkeztek, a tavalyi évet záró három hónapban azonban már csak 16 ezren.
 
Phil Woolas brit határrendészeti és bevándorlási államtitkár a kimutatáshoz fűzött kommentárjában "drámai mértékűnek" nevezte az újonnan érkező kelet-európai munkavállalók számának visszaesését, és külön kiemelte, hogy a korábban érkezők közül is sokan már hazamentek. Ez utóbbi véleményt független londoni elemzések is alátámasztják.
 
A Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő intézet gazdaságelemző és előrejelző szolgálatának minap kiadott elemzése szerint a 2004-es EU-bővítés óta a brit munkapiacon bejegyzett egymillió keleti munkavállaló fele már visszatelepült hazájába.    

A Moody's előrejelzése szerint a recesszió az idén megfordítja a keleti EU-munkavállalók eddig Nyugat-Európa felé tartó áramlási irányát, ami könnyebbséget hozhat a nyugati EU-országok munkapiacain, feszültségeket teremthet ugyanakkor a szintén visszaeséstől szenvedő kelet-európai gazdaságokban.
 
A nyugat-európai EU-gazdaságok közül épp Nagy-Britanniát - és a szintén több tízezer kelet-európai munkavállalót fogadó Írországot - sújtja várhatóan a legmélyebb recesszió. Egyes prognózisok 4 százalékhoz közeli idei GDP-mínuszt sem zárnak ki Nagy-Britanniában, a Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő pedig minap kiadott londoni elemzésében azt írta, hogy az általa vizsgált húsz fejlett gazdaság közül Írország kilátásai a legkomorabbak. A cég az ír gazdaságra az idén, alapesetben 5,0 százalékos, a rosszabb forgatókönyv megvalósulása esetén 6,0 százalékos GDP-zuhanást jósol.

Nagy-Britannia volt a legnagyobb EU-gazdaság, amely a 2004-es bővítés után azonnal megnyitotta munkapiacát az új kelet-európai uniós tagállamok előtt, és csak azt a feltételt szabta, hogy a keleti EU-polgároknak be kell jegyeztetniük munkavállalásukat a brit belügyminisztériumnál. Ez csaknem automatikus munkavállalási engedélyt jelent: a folyamodványok átlagosan 96 százalékát a tárca jóváhagyja.

A brit kormány annak idején alaposan elszámolta magát: a korabeli hivatalos prognózis évente 5-13 ezer kelet-európai uniós munkavállaló érkezését valószínűsítette.
 
A kedden közzétett friss statisztikai összesítés szerint azonban még a tavalyi, már erőteljes csökkenést mutató évben is 165 ezer keleti munkavállaló kérte állása bejegyzését a brit belügyminisztériumtól. Az újonnan érkezők száma 2007 egészében 218 ezer, 2006-ban 235 ezer volt; ez utóbbi adat az eddigi éves csúcs.
 
A kimutatás szerint jóllehet a térség egészéből érkezők száma összességében csökken, a magyar munkavállalóké emelkedik: a magyarok által beadott és a belügy által jóváhagyott állásbejegyzési kérelmek száma 2008 egészében 10 705 volt, egy évvel korábban még csak 8880, 2006-ban 7060, 2005-ben - a bővítés utáni első teljes évben - pedig 6355.
    


MTI Karrier

Tömeges elbocsátás a Molex Slovakiánál

Az év végéig 765 alkalmazottjától válik meg a kelet-szlovákiai székhelyű Molex Slovakia társaság. Az amerikai Molex csoport legnagyobb kelet-európai cége a tömeges elbocsátási tervet hétfőn - közölte a kassai munkaügyi hivatallal. A kehnyeci cég jelenleg összesen 967 embert foglalkoztak.

MTI Karrier

Rövidített munkaidő teljes bérért a Renault-nál

A Renault a közeljövőben valamennyi dolgozója számára rövidített munkaidőt vezetne be, bérüket azonban teljes egészében megkapnák az alkalmazottak. További elbocsátásokat nem tervez a francia autógyártó, és gyárakat sem fog bezárni cserébe az államtól kapott 3 milliárd eurós kedvezményes hitelért.

Snowden azt állítja, az oroszok megpróbálták beszervezni

Snowden azt állítja, az oroszok megpróbálták beszervezni

Érdekes játékokkal indít az Apple filléres játékszolgáltatása

Érdekes játékokkal indít az Apple filléres játékszolgáltatása

Weber: Tisztességes értékelésre van szükség Trócsányi esetében

Weber: Tisztességes értékelésre van szükség Trócsányi esetében

Kiszivárgott: egy tévét is bemutathat holnap a Huawei

Kiszivárgott: egy tévét is bemutathat holnap a Huawei

Törött lábbal és csuklóval vonszolta magát a földön napokig egy túrázó

Törött lábbal és csuklóval vonszolta magát a földön napokig egy túrázó

Négy medve erőszakkal tört be egy erdélyi hotelbe – videó

Négy medve erőszakkal tört be egy erdélyi hotelbe – videó