szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nyolcvanan megsebesültek a tervezett felsőoktatási reformok ellen tüntető egyetemi hallgatók és rendőrök összetűzésében a spanyolországi Barcelonában, a hatóságok hét embert előállítottak - közölte csütörtökön a spanyol rendőrség szóvivője.

A neve elhallgatását kérő szóvivő elmondta, hogy az összetűzés még előző nap történt. A rendőrök kiszorították a diákokat a helyi egyetem egyik irodájából, amelyet tavaly november óta megszállva tartottak. Ezt követően a hallgatók a városközpontban két helyütt összecsaptak a rendőrökkel: kövekkel, székekkel és üvegpalackokkal dobálták meg a rendfenntartókat, akik gumibotokkal igyekeztek megfékezni a feldühödött tömeget. A sebesültek több mint fele rendőr. Több fotóriporter szintén megsérült.
 
Spanyol egyetemi hallgatók hónapok óta országszerte tüntetnek a bolognai folyamatnak nevezett európai felsőoktatási reform keretében tervezett intézkedések ellen. A reform célja a külföldi tanulás megkönnyítése, az egyetemi diplomák egyforma elismertetése a programban részt vevő országokban. A javasolt változásokat számos országban bírálatok nélkül elfogadták, a spanyol diákok egy része azonban úgy véli, hogy a reform inkább a gazdagabb hallgatóknak kedvez, akik meg tudják fizetni a posztgraduális szakképzést.

MTI Karrier

Országos sztrájk Franciaországban

Százezrek csatlakoztak csütörtökön a francia szakszervezetek által két hónapon belül második alkalommal meghirdetett általános sztrájkhoz. A tiltakozók Nicolas Sarkozy elnök válságkezelése ellen tüntetnek, és további szociális intézkedéseket követelnek a gazdasági válság következményei és a munkanélküliség enyhítésére.

Meghalt egy motoros Újbudán

Meghalt egy motoros Újbudán

Androidon 27 napig használható még az egyik legjobb időjárásos app, utána vége

Androidon 27 napig használható még az egyik legjobb időjárásos app, utána vége

Eltűnt egy négyéves kisfiú Révfülöpön – drónok is segítettek a keresésében

Eltűnt egy négyéves kisfiú Révfülöpön – drónok is segítettek a keresésében