szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Idén 127 500 diák jelentkezett egyetemekre és főiskolákra, közülük 94 ezren kerültek be első körben valamely felsőoktatási intézménybe, államilag finanszírozott képzésre 66 ezren.

Az államilag finanszírozott alapképzés 56 ezres keretszámát gyakorlatilag betöltötték, míg a mesterképzés 21 700-as keretére 11 ezer hallgatót vettek fel. Sok diák nem szerezte meg alapdiplomáját, mert nincs meg a nyelvvizsgája - nevezte meg a legfőbb okot Bakonyi László, az Oktatási Hivatal elnöke.
  
Manherz Károly, felsőoktatási szakállamtitkár arról beszélt, hogy az alapképzés harmadik, záró évfolyamán még nem végzett mindenki, s nem mindenki döntött úgy, hogy továbblép mesterképzésre. A felsőfokú szakképzés 12 500-as keretszámából 11 ezret töltöttek fel, az MTI információi szerint a fennmaradó helyeket átcsoportosították többek között gazdasági képzésekre.
  
Aki a csütörtök este nyilvánosságra hozott pontszámok alapján nem kerül be sehová, a pótfelvételin próbálkozhat. Idén is egyetlen felsőoktatási intézménybe és egyetlen képzésre lehet jelentkezni, újdonság azonban, hogy a kérelmeket az Oktatási Hivatalhoz kell benyújtani, nem az egyetemekre, főiskolákra, s a feldolgozás központilag történik. 

Így várták a ponthatárokat a Millernárison. Galéria, kattintson!
© Stiller Ákos


A felvételi összpontszámot, és hogy ez kinek mire volt elég, számítógépes algoritmus segítségével számították ki. Ez egyszerre vizsgálta a jelentkezők felvételin elért összpontszámát, az intézményi rangsort, amelyet a jelentkezők állítottak fel, a felsőoktatási intézmények kapacitását és az államilag támogatott képzésre felvehető hallgatók keretszámát.

A felvételi ponthatárokról bővebben itt olvashat.
  

hvg.hu Karrier

Felvételi ponthatárok: eredmények este nyolctól

Idén 127 500 felvételiző szeretne továbbtanulni. Este nyolc órától kiderül, ki és hány ponttal jut be a jelentkezési lapon feltüntetett egyetem vagy főiskola valamelyikére. Keresse a legfrissebb eredményeket a hvg.hu-n és az Eduline oktatási portálon!

Azonnali hatállyal elrendelték a baromfik bezárva tartását Magyarországon

Azonnali hatállyal elrendelték a baromfik bezárva tartását Magyarországon

A koronavírusba halt bele Böröndi Tamás, nem volt alapbetegsége

A koronavírusba halt bele Böröndi Tamás, nem volt alapbetegsége

A balkáni magyar befolyásszerzésről érdeklődik az EP

A balkáni magyar befolyásszerzésről érdeklődik az EP