szerző:
hvg.hu

A francia kormány felszólította a France Télécom vezérigazgatóját, hogy tegyen valamit, a cégnél ugyanis az elmúlt pár hétben többen is öngyilkosságot követtek el, tettükben vélhetően szerepet játszott a megváltozott munkakörülmények kiváltotta stressz - írja honlapján a Times Online.

A France Télécomnál 2008 februárja óta 23 alkalmazott vetett véget életének, további 13 dolgozó pedig öngyilkosságot kísérelt meg, de sikerült megmenteni őket. A szakszervezetek a cégnél elmúlt években bekövetkezett átszervezésekre, átcsoportosításokra, létszámleépítésekre vezetik vissza a szaporodó öngyilkosságok hátterében meghúzódó lelki okokat.  

Az egyre súlyosbodó helyzetre a legutóbbi, napokban történt eset hívta fel a figyelmet, amelyet a francia média kiemelt helyen taglalt: a cég egyik, kelet-franciaországi leányvállalatának ügyfélszolgálati igazgatóját eszméletlenül találták irodájában, miután beszedett egy marék nyugtatót, hogy véget vessen életének.

Az utolsó áldozat, aki befejezett öngyilkosságot hajtott végre, múlt héten halt meg. A 32 éves alkalmazott - az Orange munkatársa - párizsi irodájának negyedik emeleti ablakából vetette ki magát. Tettét azután követte el, hogy átszervezésről volt szó, amely addigi munkahelyét, az ügyfélszolgálatot is érintette. 

Hasonló eset borzolta a kedélyeket Franciaországban: Troyes városában múlt héten egy 48 éves mérnök értekezlet alatt hasba szúrta magát, mert kiderült, hogy alacsonyabb pozícióba helyezik, és fizetését is csökkentik. Szerencséje volt, bár kórházba került, az esetet megúszta. 

Öngyilkos gondolatok. Kell a segítség
© sxc.hu
A szakszervezetek és a cég működését kritizálók szerint az alkalmazottak kétségbeesését a vezetőség modernizációs törekvései (a piaci versenyhelyzethez való alkalmazkodás), főképp a sorozatos átszervezések, létszám-leépítések generálják. A dolgozók kétharmada már akkor a France Télécomnál dolgozott, amikor az még állami tulajdonban volt. A köztisztviselői állás nyújtotta előnyöket addig zavartalanul élvezők helyzete 1997-ben változott meg, amikor az első magánberuházók megjelentek a cégnél.

„Akik 20 éve dolgoztak a telefonvonalak javításán, frusztráltak lettek attól, hogy call-centerekbe helyezték őket, addigi munkakörüktől eltérő pozícióba. Néhányan nem tudtak megbarátkozni a változásokkal” – elemzi a háttérben meghúzódó lelki okokat Monique Fraysse-Guigline orvos, utalva arra, hogy a változások mindenkire másképp hatnak. Akad, aki jobban és gyorsabban alkalmazkodik a kialakult helyzethez, mások évek alatt sem tudják felvenni a ritmust. 
 
A cég egyik alkalmazottja, aki júliusban végzett magával, búcsúüzenetet is hagyott.  „Egy roncs lettem, jobb véget vetni az egésznek” – írta. Tettét a munkájával járó stresszel, túlterheltséggel és a cégnél uralkodó szervezetlenséggel indokolta. Mindez azonban, önmagában nem elegendő ahhoz, hogy valaki végzetes lépésre szánja el magát, a felelősséget nem lehet egyértelműen a munkaadóra hárítani. Az öngyilkosság elkövetéséhez ugyanis szükséges az elsődleges rizikófaktor megléte.

Munka, stressz, vészhelyzet
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) már a gazdasági válság kirobbanásakor arra figyelmeztetett, hogy a munkahelyvesztés, a mindennapi stressz és az anyagi gondok hatására emelkedhet a lelkibetegek száma. Olvassa el cikkünket! 
Ilyen valamely pszichiátriai zavar fennállása - mint a depresszió, alkohol- vagy drogfüggőség, skizofrénia -, vagy a tény, hogy az illető korábban már megpróbálta megölni magát, esetleg a családjában előfordult hasonló eset. A másodlagos rizikófaktorok, mint a munka kiváltotta stressz, feszültség, az anyagiak miatti kétségbeesés, kilátástalanság növelheti annak kockázatát, hogy valaki lelkibeteg lesz, ami közvetve hozzájárulhat az öngyilkossághoz.

A tragikus esetek arra ösztönözték a cég vezérigazgatóját, Didier Lombard-t - aki 2005 februárja óta áll a France Télécom élén -, hogy sürgős akciótervet dolgozzanak ki. Ehhez a francia munkaügyi miniszter, Xavier Darcos és a France Télécom közép- és felsővezetőinek segítségét kérte. A problémára a pénzügyminiszter, Christine Largarde is felhívta a figyelmet, arra ösztönözve a cégvezetést, hogy minél előbb találjanak megoldást, hiszen véleménye szerint az öngyilkosságok ugrásszerű növekedése komoly bajra utal.  A telekommunikációs cég első körben bővíti HR-állományát, a személyzeti ügyekért felelős munkatársak feladata lesz, hogy az elégedetlen, kétségbeesett dolgozók problémáit kezeljék.

A háborgó közvéleményt és a kritikusokat a France Télécom azzal próbálta leszerelni, hogy vázolta: Franciaországban százezer lakosra évente 17,2 öngyilkos eset jut. A cégnek Franciaországban 102 ezer alkalmazottja van. A vezetőség állítása szerint a 23 eset nem „sokkal több”, mint az átlag. Ez az okfejtés azonban nem állja meg a helyét. 
 

Karrier

Ötletek munkahelyi stresszoldásra

Sokat elárul egy vállalat életéről és annak vezetőjéről, hogyan kezeli a stresszt: ha a menedzser a magánéletében nem akar foglalkozni a kényes kérdésekkel, akkor a cégnél is tologatni fogja azokat. A magyar kultúrában túlzott alkalmazkodásra szocializálják a gyerekeket, így felnőttként feszült helyzetben kompromisszumra törekszünk azt gondolva, az önuralom megoldja a problémát.

hvg.hu Plázs

Félünk a leépítésektől – tippek stresszoldásra

Mindennapi életünket stresszhelyzetek sorozata szövi át. Nem is kell kilépni a lakásból, elég bekapcsolni a televíziót és máris kezdhetünk aggódni az influenza, a lesújtó gazdasági helyzet, a morális válság miatt. Az alábbiakban sorravesszük a stressz okait, hatásait és megpróbálunk néhány praktikus tippet adni stresszhelyzet csökkentésére a mindennapokban.

MTI Karrier

Munkahelyi stressz: kiket fenyeget a depresszió?

Kanadai kutatók megállapították, hogy a stresszes munkakörben tevékenykedőknél nagyobb a depresszió kockázata, míg a munkateher enyhítése a depresszió előfordulási arányát is csökkenti.

Már félidőben lecserélhetik az MSZP elnökét, ha a párt rosszul teljesít a választásokon

Már félidőben lecserélhetik az MSZP elnökét, ha a párt rosszul teljesít a választásokon

Serena Williams is benézett Meghan Markle babaváró bulijába, aztán együtt vacsoráztak

Serena Williams is benézett Meghan Markle babaváró bulijába, aztán együtt vacsoráztak

Megszólalt a szökött rab túsza: "Mondtam neki, hogy ne hadonásszon, mert ha lelő, nincs, aki továbbvigye"

Megszólalt a szökött rab túsza: "Mondtam neki, hogy ne hadonásszon, mert ha lelő, nincs, aki továbbvigye"

A szakszervezet megváltoztatná a szabályzatot a vonatról leszállított néni miatt

A szakszervezet megváltoztatná a szabályzatot a vonatról leszállított néni miatt

Egyre többet tudni (és látni) a Xiaomi új, Galaxy S10-ütő csúcstelefonjáról

Egyre többet tudni (és látni) a Xiaomi új, Galaxy S10-ütő csúcstelefonjáról

Hivatalos: bezárja angliai gyárát a Honda

Hivatalos: bezárja angliai gyárát a Honda