szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A MÁV Zrt. és mind a hat - köztük az öt reprezentatív - szakszervezet aláírta a 2010. évre vonatkozó kollektív szerződést, a hat szakszervezet közül öt a bérmegállapodást is aláírta a vasúti vállalattal - tájékoztatta a MÁV kommunikációs igazgatósága szombaton az MTI-t.

A kollektív szerződést a Vasutasok Szakszervezete, a VDSzSz Szolidaritás, a Mozdonyvezetők Szakszervezete, a Pályavasúti Dolgozók Szakszervezete, a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete, valamint a Vasutasok Független Szakszervezeti Szövetsége csaknem kéthónapos egyeztetés után fogadta el - írták.  A kollektív szerződést a vasúttársaság és a szakszervezetek határozatlan időtartamra kötötték meg.

A kollektív szerződés megkötésével egyidejűleg a bérmegállapodásra is sor került, amelyet - a VDSZSZ Szolidaritáson kívül - minden szakszervezet aláírt. A közlemény szerint a VDSzSz Szolidaritás kijelentette, hogy ugyan nem írja azt alá, de nem is fogja támadni a megállapodást. "A hosszú, de konstruktív tárgyalás-sorozaton mindegyik fél arra törekedett, hogy fennmaradjon a munkabéke" - szögezte le a vasúttársaság.

A 2010. évre szóló bérmegállapodás értelmében a MÁV Zrt. valamennyi olyan munkavállaló számára biztosítja az OÉT (Országos Érdekegyeztető Tanács) megállapodásában rögzített emelést, akinek bére legfeljebb 170 ezer forint. Megállapodás született a munkavállalók által választható béren kívüli juttatások összegéről is, amely a korábbi évi 270 ezer forintról évi 338 ezer forintra emelkedik. 

"A MÁV Zrt. a fentiek értelmében tartotta magát a 2006 decemberében, a vasutas szakszervezetekkel kötött négyéves középtávú egyezségben foglaltakhoz. Ebben többek között vállalta, hogy az OÉT által elfogadott béremelési ajánlás középértékét meghaladó mértékű keresetnövekedést biztosít saját munkavállalói számára" - tette hozzá a vasúttársaság.

Közel kétéves csúcson a babaváró hitel referenciakamata - mit jelent ez az igénylőknek?

Közel kétéves csúcson a babaváró hitel referenciakamata - mit jelent ez az igénylőknek?

Tűz volt egy budapesti társasházban, nyolcan kerültek kórházba

Tűz volt egy budapesti társasházban, nyolcan kerültek kórházba

Több mint 25 év után eltűnnek a Windows klasszikus ikonjai

Több mint 25 év után eltűnnek a Windows klasszikus ikonjai