szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az osztrák és német munkaerőpiaci nyitásról és a menekültkérdés francia és olasz kezeléséről írt kommentárt Paul Lendvai a Der Standard című osztrák lap keddi számában.

A növekvő euroszkepszis ellenére az osztrák és a német munkaerőpiac teljes megnyitásával május 1-jén nyolc, 2004-ben csatlakozott uniós tagállam állampolgárai előtt alapjában véve befejeződött az EU "keleti bővítése" - vélekedett a napilap hasábjain az Ausztriában élő publicista.

©
A munkavállalást már korábban szabaddá tevő Nagy-Britannia és Svédország példáját látva csak "javíthatatlan rémisztgetők" hallgathatják el a megnyíló munkaerőpiac előnyeit és túlozhatják el a hátrányait - írta. Hangsúlyozta: a lakosság elöregedése és az átlag felett képzett munkaerőben mutatkozó hiány miatt egyes szakmákban, például a turizmusban és az egészségügyben az ellenőrzött bevándorlás az új tagállamokból nagyon fontos állami érdek.

Mindenesetre hiba volna átsiklani az Európában és nem utolsósorban Ausztriában az "olcsó konkurenciával" szemben táplált félelmek és aggodalmak felett - vélekedett. Manfred Nowak osztrák emberi jogi szakértő szavait felidézve azt írta: alapjában véve a menekültekkel mint globális jelenséggel szembeni bizalmatlanságról van szó. Nowak szerint ez reakció arra, hogy a legális bevándorlás lehetőségét csaknem mindenhol megnehezítik, és ezzel sok ember számára csak a menekültkérelem lehetősége marad, hogy egy másik országba költözzön.

Kémfotókon az Audi Maybachra adott válasza, a Horch luxusautó

Kémfotókon az Audi Maybachra adott válasza, a Horch luxusautó

Megsemmisült az Alpokban közel 2500 méteren épült motormúzeum

Megsemmisült az Alpokban közel 2500 méteren épült motormúzeum

Lebontják Milánó legendás stadionját

Lebontják Milánó legendás stadionját