szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Azonnali hatállyal csökkentették fizetésüket hétfőn az olasz alsóház tagjai, akik nyugdíjkorhatárukat is a parlamenten kívüli dolgozókéhoz igazították. Az összeg ugyanakkor nem jelentős, a képviselők havi nettó több mint 15 ezer eurós fizetésének töredékét vonták le. Az olasz adófizetők a franciáknál háromszor, a britteknél hétszer többet költenek saját parlamentjük fenntartására.

Havi bruttó 1300, nettó 700 euróval csökkentették saját fizetésüket a 630 fős római képviselőház tagjai. "Végleges és azonnali hatályú döntésről van szó. Ha az országtól áldozathozatalt követelünk, nekünk elsőként kell példát mutatni" - kommentálta a határozatot Rocco Buttiglione, a Kereszténydemokrata Unió (UDC) politikusa, a képviselőház alelnöke.

A képviselők és szenátorok bércsökkentése az őszi olasz kormányváltás óta napirenden szerepelt. Mario Monti miniszterelnök elsőként, már novemberi kinevezésekor lemondott kormányfői és pénzügyminiszteri fizetéséről. A parlament csak most követte a kormányfő példáját, de a képviselők havi nettó több mint 15 ezer eurós fizetésének töredékét vonták le. A képviselői mellett más tisztséget, például bizottsági elnöki pozíciót is betöltő alsóházi tagok további tíz százalékról mondtak le. Csökkent az eddig a képviselőknek fejenként járó havi több mint 3600 eurós költségtérítés is. Ennek ezen túl csak a felét kapják meg, a többi kiadást számlával kell igazolniuk.

A többi olaszhoz hasonlóan hatvanhét évre emelkedett a képviselők nyugdíjkorhatára. A képviselőnők 41 év járulékfizetés után, a képviselők 42 év után mehetnek nyugdíjba.

A képviselői bércsökkentés ellen egyedül az ellenzéki Északi Liga és az Értékek Olaszországa (IdV) pártja szavazott. Silvana Mura, az IdV képviselője úgy nyilatkozott, nevetségesnek tartják a bevezetett fizetéscsökkentést, sokkal többet kellett volna levonni a képviselőktől.

A Libero című napilap felmérése szerint a római parlament kerül a legtöbbe egész Európában. Az olasz adófizetők a franciáknál háromszor, a britteknél hétszer többet költenek saját parlamentük fenntartására. A Corriere della Sera című napilap értesülései szerint a Monti-kormány fennállásának alig két és fél hónapja alatt több mint kétezer e-mail érkezett a miniszterelnöki hivatalba. Ezek 44 százaléka a politika költségeinek lefaragását sürgette.

Koronavírus: 285 beteg meghalt, 3597 új fertőzöttet találtak

Koronavírus: 285 beteg meghalt, 3597 új fertőzöttet találtak

Földrengés rázott meg két görög szigetet

Földrengés rázott meg két görög szigetet

Leginkább a 40 év alattiakat támadja Brazíliában a helyi vírusvariáns

Leginkább a 40 év alattiakat támadja Brazíliában a helyi vírusvariáns