szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A csődtörvény módosítását szorgalmazza a Személyzeti Tanácsadók Magyarországi Szövetsége (SZTMSZ) a kölcsönzött munkavállalók érdekében, mivel úgy vélik, a jelenlegi szabályozás nem védi megfelelően a rugalmas formában dolgozókat.

Az SZTMSZ közleményében kiemeli: hiába van rá európai uniós irányelv, legutóbb a Malév csődje világított rá, hogy nem érvényesül az esélyegyenlőség elve a munkaerőpiacon a kölcsönzött és a hagyományos keretek között foglalkoztatott munkavállalók között.

A nemzeti légitársaság csődjével a szervezet szerint az uniós irányelv átvételének hiányosságai miatt több száz munkavállaló és a kölcsönző cége is hátrányosan helyzetbe kerül. Míg a Malév saját munkavállalóinak jogszerűen megfizette a munkabéreket, addig a kölcsönzött munkavállalók után járó csaknem 200 millió forintos tartozását nem rendezte a munkaerő-kölcsönző cég felé - hívja fel a figyelmet a szövetség.

Úgy vélik, "szinte biztosnak tűnik, hogy a Malév vagyonából az utasok kártalanítása és a dolgozók bérének kifizetése után a beszállítóknak már nem jut pénz. Márpedig a hatályos törvények szerint a munkaerő-kölcsönző ugyanúgy beszállítónak minősül, mint például az a cég, amelytől a takarítószereket vették. A számlán ugyanis nem munkabér, hanem szolgáltatás szerepel".

A személyzeti tanácsadók szövetsége kifogásolja, hogy a törvény a felszámolás költségei között a legvégén kielégítendő tartozások közé sorolja a kölcsönzött munkavállalók bérének fedezetével kapcsolatos igény kielégítését. Emlékeztetnek arra, hogy még 2010 végén elkészítettek egy jogszabálycsomag-tervezetet, amelynek központi eleme a munkaerő-kölcsönzés keretében történő munkavégzésről szóló uniós irányelv hazai jogharmonizációja volt.

Ebben egyebek között már javaslatot tettek a csődeljárásról és a felszámolási eljárásról szóló  törvény módosítására. Eszerint az első helyen kielégítendő, az adóst terhelő munkabér és egyéb bérjellegű juttatások közé kellene besorolni "a munkaerő-kölcsönzésről szóló szerződésben foglalt(...) kölcsönzési díjból a kölcsönzött munkavállalók részére járó munkabér, egyéb bérjellegű juttatások és az ezeket terhelő adó- és járulék együttes összegét" ugyanúgy, mint a saját alkalmazottak bérét.

A változás az SZTMSZ szerint azért is sürgető, mert a gazdasági válság a munkaadóktól egyre inkább megköveteli a rugalmas foglalkoztatási formák alkalmazását - a tavalyi évben százharmincezren dolgoztak kölcsönzött munkaerőként - és minden kormányzati program (Széll Kálmán-terv, konvergenciaprogram, bürokráciacsökkentő terv, Magyar Munka Terv) foglalkoztatást érintő részének fő eleme, hogy a magyar munkaerőnek rugalmasabbnak kell lennie. "A rugalmasság ugyan egyre terjed, a biztonság területén azonban még akadnak súlyos hiányosságok" - hangsúlyozza az SZTMSZ.

Tarolt A nomádok földje a BAFTA-díjkiosztón, Vanessa Kirby nem nyert

Tarolt A nomádok földje a BAFTA-díjkiosztón, Vanessa Kirby nem nyert

A Kórházi Főigazgatóság vezetője elmondta, a lélegeztetőgépen lévők több mint 80 százalékát nem sikerül megmenteni

A Kórházi Főigazgatóság vezetője elmondta, a lélegeztetőgépen lévők több mint 80 százalékát nem sikerül megmenteni

Koronavírus-fertőzésben elhunyt a Párbeszéd nyíregyházi képviselője

Koronavírus-fertőzésben elhunyt a Párbeszéd nyíregyházi képviselője