szerző:
hvg.hu/MTI

Megegyezés született a kormány és a munkáltatók között a távolléti díjszámítás módosításáról - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). Korábban több lap is arról írt, hogy az új Munka törvénykönyve gondot okozhat azoknál, akik rövid hónapban vesznek ki szabadságot. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) később elismerte, hogy az új számítással a bérek az adott hónap munkanapjaitól függően eltérhetnek a munkaszerződésben megállapított alapbértől.

A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) monitoring bizottsága mai ülésén áttekintette és megvitatta a távolléti díjjal kapcsolatos hatályos szabályozást - írta közleményében az NGM.

"Mind a munkaadói, mind a munkavállalói érdekképviseletek egyetértettek abban, hogy a munkabér ne változzon a szabadsággal érintett hónap munkanapjainak számától és a távollét időtartamától függően. Ennek megfelelően rövidesen megkezdődik az elfogadott szabályozási iránynak megfelelő új normaszöveg kidolgozása" - közölte a tárca.

Az NGM hozzátette, már korábban is jelezte, kész arra, hogy a munkaadók, a munkavállalók és az egyéb jogalkalmazók visszajelzései alapján az érdekképviseletekkel és más szakmai szervezetekkel közösen áttekintse a hatályos szabályozást és a tárgyalások eredményeit, és ha szükséges, kezdeményezze a távolléti díjjal kapcsolatos előírások módosítását.

Korábban több lap is foglalkozott a távolléti díj kiszámítási módjával. A hónap elején az Origo írt arról, hogy mivel január óta máshogy kell számítani a távolléti díjat és az egy munkaóra díját, így ha valaki szabadságra megy, akkor nem ugyanannyi bért kap egyik hónapban, mint a másikban, és nem is annyit, mint amennyiben a munkaadójával megállapodott.

Később a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) azt közölte, hogy a távolléti díj új kiszámítási módja szerint tényleg lehetséges, hogy a munkabérek az adott hónap munkanapjaitól függően eltérjenek a munkaszerződésben megállapított alapbértől. Múlt pénteken a szolgálat közzétett egy útmutatót is a távolléti díj kiszámításához.

A könyvelők által nehezen értelmezhető szabályok miatt az elmúlt hetekben élénk vita alakult ki arról, hogy az a minimálbéres, aki rosszkor megy szabadságra – olyan hónapban, amikor kevés munkanap van –, emiatt kaphat-e a törvényi előírás szerint kevesebbet, azaz a minimálbér összegét sem elérő javadalmazást.

A könyvelők és adótanácsadók egységesen azt állítják, hogy igen, az NGM korábban határozottan azt mondta – konkrét törvényi hely megjelölése nélkül –, hogy nem, és ezt magyarázó útmutatót is összeállított. Ez az útmutató kiverte a biztosítékot a BDO Magyarország tanácsadó cég szakértőinél, akik szerdán azt közölték, hogy az útmutató sérti a jogbiztonság elvét. A cég azt állította: „az útmutató komoly csúsztatást tartalmaz, és veszélyes vizekre téved, amikor módszertani útmutatóban állapít meg látens kötelezettségeket a munkáltatók részére”.

Az NGM mostani közleménye szerint a távolléti díj jelenlegi szabályairól közzétett módszertani útmutatóban foglaltak a szaktárca jogértelmezését és álláspontját tükrözik, amely az Alkotmánybíróság korábbi döntése értelmében nem bír jogi kötelező erővel, ezáltal értelemszerűen nem járhat a jogbiztonság elvének sérelmével sem.

"A tárca álláspontja változatlan, miszerint a munkabér a szabadság miatti távollét következtében sem lehet kevesebb, mint a kötelező legkisebb munkabér, illetőleg a garantált bérminimum jogszabályban előírt összege" - írták.

"Fontos ismételten kiemelni, hogy a törvény által megadott számítási mód alkalmazása nem kötelező. A Munka törvénykönyve az ettől való eltérést a munkavállaló javára munkaszerződésben, illetve egyébként a kollektív szerződésben lehetővé teszi" - tette hozzá az NGM.

"Egy cég nyerte a tenderek 90%-át" - még jobban kitálal a gyulai exfideszes

"Egy cég nyerte a tenderek 90%-át" - még jobban kitálal a gyulai exfideszes

Trumpot tényleg érdekli Grönland megvásárlása

Trumpot tényleg érdekli Grönland megvásárlása

András herceget lencsevégre kapták Epstein házában

András herceget lencsevégre kapták Epstein házában

Gibraltár elutasította az iráni tartályhajó visszatartását

Gibraltár elutasította az iráni tartályhajó visszatartását

Összetűztek jobb- és baloldali tüntetők Portlandben

Összetűztek jobb- és baloldali tüntetők Portlandben

Meghalt az első gleccser Izlandon

Meghalt az első gleccser Izlandon