szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A kis- és középvállalkozások külső forráshoz jutásában a jövőben ugrásszerűen megnő a hitelek mögé állított garanciák szerepe. A HG Zrt. tervei között szerepel, hogy a következő 3-4 évben meg kell tízszerezni a garanciacég által vállalt garanciaállományt.

Az európai uniós források jelentősen megnőnek a következő uniós költségvetési időszakban, így az uniós források igénylésekor a saját erő bemutatásához felvett hitelekhez is garanciát kaphatnak a kis- és közepes cégek - mondta Radnai György, a Hitelgarancia Zrt. vezérigazgatója.


A közeljövőben bevezetésre kerülő új európai tőkekövetelményről szóló direktívák (az úgynevezett Bázel II.) révén a garanciaintézmények szerepe megnő, az általuk nyújtott garanciák, fedezetek a jövőben még inkább csökkenthetik a bankok kockázatos ügyletei mögé megkívánt tőkekövetelményeket. Ehhez azonban a garanciacégeknek várhatóan szakosított hitelintézetekké, garanciabankokká kell átalakulniuk - hangsúlyozta Király Júlia, a Nemzetközi Bankárképző Központ vezérigazgatója.

A Bázel II. a szabályok irányította rendszerből a kockázatokon alapuló rendszer felé viszi el a pénzintézeti szektor szabályozását, amely a működési rizikót és a piaci kockázatokat is egyenrangúan kezeli a jövőben.  Az új európai tőkekövetelményről szóló direktívák kapcsán a magyar jogrendszerben jelentős változtatásokra van szükség, ezért várhatóan Magyarországon is meg kell különböztetni a garanciákat a készfizető kezességtől.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Vállalkozás

Csökkentették a Széchenyi Kártya garanciadíját

A Hitelgarancia Zrt. a mai napon 1,8 százalékról 1,5 százalékra csökkentette a Széchenyi Kártya hitelekre vállalt garancia-díjat, mérséklődnek a programban résztvevő bankok kamatai is. Nemcsak az új kártya tulajdonosai, hanem a szerződésüket meghosszabbító vállalkozók is jól járnak.

Lewis Hamilton is koronavírusos

Lewis Hamilton is koronavírusos

Kim Dzsong Un már be is olthatta magát koronavírus ellen

Kim Dzsong Un már be is olthatta magát koronavírus ellen

„Minden fertőzött dolgozónak járna a 100 százalékos táppénz”

„Minden fertőzött dolgozónak járna a 100 százalékos táppénz”