szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mikor, mennyi áfát, s hogy lehet visszaigényelnie egy magyar vállalkozónak? Kell-e egészségügyi hozzájárulást fizetnie a külföldi állampolgárnak, s milyen jogszabály írja mindezt elő? Ezekre a kérdésekre válaszolt Vágyi Ferenc Róbert, a hvg.hu okleveles adószakértője.

"Atti133"

Áfa-visszaigényléssel kapcsolatban kérdezem, hogy értendő beruházáskor, eszközvásárlásnál egy gépnek vagy több gép árának kell elérni az egymilliót. Össze lehet-e vonni az eszközök értékét?

Az áfa-visszaigénylés megítéléséhez először meg kell vizsgálni az áfa levonási jogot. A két fogalom ugyanis jelentősen más tartalmat takar. Ha valaki adóalany (ez a személyi feltétel) és birtokolja a nevére szóló – alakilag és tartalmilag hiteles – számlát (ez a tárgyi feltétel), akkor jogosult a számlában feléje felszámított áfát levonásba helyezni, azaz csökkenteni ezzel az összeggel az áfa-fizetési kötelezettséget.
 
Az áfa-visszaigénylés viszont túlmegy a levonási jog tartalmán, mivel azt mondja ki, hogy amely adóalany a levonási jogával élhetett, az  bizonyos esetekben – amennyiben a levonható adója több, mint a fizetendő adója, azaz negatív fizetendő adója lenne – vissza is igényelheti az áfát. Erre két esetben ad lehetőséget a jogszabály:

1. Ha az adóalap (rossz szóhasználattal élve: bevétel) meghaladja az adóévben a 4 millió forintot, vagy

2. Ha a tárgyi eszköz beszerzésre (beruházásra) jutó előzetesen felszámított áfa legalább 200 ezer forinttal meghaladja a bevételek után fizetendő áfát.

Miután a 2. feltételnél a jogszabály  általában beszél a tárgyi eszköz beszerzéséről, ezért, össze lehet vonni az eszközök értékét. Figyelni kell azonban arra, hogy nem a gépek ára számít, hanem a számlában foglalt áfa értéke. Ráadásul a teljesen ki nem fizetett számlák áfatartalma csökkenti a visszaigénylendő áfa összegét, tehát csak a pénzügyileg teljesen rendezett számlák után szabad az áfát visszaigényelni.

"Baloganna"

Külföldi illetőségű magánszemély, aki lakással rendelkezik Budapesten - köteles-e fizetni az egészségügyi hozzájárulást 2006. január 1-től? Nem kívánja a magyar egészségügy szolgáltatásait igénybe venni, más országban biztosított. Összefügg-e ez a kettő?
Szeretném megtudni a kivételeket is, hogy ki az aki nem fizet egészségügyi hozzájáruljást a lakásbérlésből származó jövedelme után.


Külföldi illetőségű magánszemély Magyarországon fekvő lakásának bérbeadásakor nincs jelentősége annak a ténynek, hogy valaki külföldi illetőséggel bír, vagy sem. Ugyanis az OECD-modellegyezmény szerint és általában a kettős adózást kizáró egyezmények szerint az ingatlannal kapcsolatos jövedelmek abban az országban adóznak, ahol az ingatlan fekszik.

Ez jelen esetben Magyarország, azaz a magyar adójogszabályok vonatkoznak az ilyen jövedelmekre. A lakásbérbeadás tipikusan egy rendszeresen végzett tevékenységnek minősül, ezért a bérbeadó az áfa-törvény alanyává válik, ezért kell minden bérbeadónak adószámot kérni, bejelentkezni ezen tevékenység tekintetében az uilletékes adóhatósághoz. Ebben a pillanatban azonban az adóalanyra vonatkozik minden más jogszabály is, amely ezen tevékenységre (lakásbérbeadás) még valamilyen más adózást, vagy járulékfizetést ír elő. Tehát a külföldi illetőségű magánszemélynek is ugyanúgy meg kell fizetni a  4 százalékos egészségügyi hozzájárulást, mint a belföldi illetőségű magánszemélynek.

Ez a járulék ugyanis – bár nevében járulék – valójában egyfajta adótípus, hiszen ezért nem kap egészségügyi szolgáltatást a magánszemély, tehát a kérdés sem merülhet fel, hogy igénybe kívánja-e venni a magyar egészségügy szolgáltatását vagy sem.

Az egyik „kivétel” ez alól az összeghatár, hiszen csak az éves szinten 1 millió forintot meghaladó jövedelem után keletkezik hozzájárulás-fizetési kötelezettség, míg a másik (valódi) kivétel, amikor a bérbeadó abban a lakásban lakik, amelynek egy részét albérletbe adja. Ebben az esetben mentes a bérbeadó az egészségügyi hozzájárulás megfizetése alól. A lakásban való „ottlakást” a bérbeadó a bejelentett állandó lakcímével tudja igazolni.

Tegye fel Ön is kérdését a hvg.hu fórumán!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

A Fidesz szerint a kormány áfaemelésre készül

Amennyiben az MSZP-SZDSZ koalíció alakíthat újra kormányt a választások után, várható, hogy bevezetik az egykulcsos áfát és megemelik annak mértékét - mondta a Fidesz kampányfőnöke.

MTI Gazdaság

Áfacsökkentést tervez a kormány

A kormány keddi ülésén elfogadta a Pénzügyminisztérium javaslatát, azaz felhatalmazást adott arra, hogy március 31-ig Magyarország bejelentse Brüsszelben: élni kíván az otthonápolás, a lakásfelújítási szolgáltatások, valamint a kis értékű szolgáltatások területén a kedvezményes áfa alkalmazásának lehetőségével 2010. december 31-ig.

Meghalt Balázs Fecó

Meghalt Balázs Fecó

450 kilométerrel arrébb lévő célpontot semmisített meg az új orosz szuperfegyver

450 kilométerrel arrébb lévő célpontot semmisített meg az új orosz szuperfegyver

Keresik a rendőrök a trolin gyereket megütő és rángató férfit

Keresik a rendőrök a trolin gyereket megütő és rángató férfit