szerző:
ecoline.hu
Tetszett a cikk?

Csődvédelembe menekült Ázsia legnagyobb légitársasága, a Japan Airlines (JAL).

Csődvédelembe menekült Ázsia legnagyobb légitársasága, a Japan Airlines (JAL). Hétfőn a helyi lapok még arról cikkeztek, hogy az amerikai Delta Airlines és az Air France-KLM közös erővel megmentheti a komoly gondokkal küzdő vállalatot, kedden azonban a JAL vezetése kérvényezte a csődvédelmet, s megkezdődött a vállalat átszervezése, amelynek végén reményeik szerint eleget tudnak majd tenni a hitelezők követeléseinek.

Az átszervezést az állami hátterű Enterprise Turnaround Initiative Corp. (ETIC) felügyeli majd, s a cég 300 milliárd jennyi friss tőkét is pumpál a légitársaságba. Emellett az ETIC és a szintén állami tulajdonú Development Bank of Japan  közösen 600 milliárd jen hitelt nyújt a JAL-nak.

A legnagyobb csőd az elmúlt 65 évben

A Japan Air hasonló gondokkal küzd, mint az ágazat legtöbb szereplője. A vállalatnak hatalmas adósságállománya van, járatai egy részét nem tudja gazdaságosan üzemeltetni, és az üzemanyagárak emelkedése is komoly problémát okoz. A légitársaság az elmúlt négy üzleti évéből hármat veszteséggel zárt, a 2009. március 31-én zárult évben 63,2 milliárd jen volt a mínusz.

A vállalat adósságállománya eléri a 2300 milliárd jent, így ez a legnagyobb nem pénzügyi területen bekövetkező csődeset a második világháború óta a felkelő nap országában. A JAL vezetése ugyanakkor bízik benne, hogy az átszervezés sikeres lesz: 2012-re 1359 milliárd jenes árbevételt, s 115,7 milliárdos üzemi eredményt várnak.

Ecoline

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!